Start med kompost

Mat- og hageavfall utgjør omtrent 30 prosent av søpla vår. Hvis du komposterer dette avfallet reduserer du søppelmengden og skaffer deg samtidig et utmerket jordforbedringsmiddel til hagen din.

Grønn Hverdag har laget en utmerket kompostguide, som forteller deg hvordan du kan kompostere både mat- og hageavfall. Den gir også tips til strø- og røreutstyr, samt anbefaling av kompostbinger. Har du lyst til å bygge din egen kompostbinge, får du vite hvordan det kan gjøres også.

Kompostering av matavfall
Grønnsaksskrell og middagsrester kan bli ypperlig gjødsel til hagen. Med en isolert kompostbinge og litt innsats lager du din egen jordfabrikk utenfor stueveggen.

Kompostering av hageavfall
Hageavfallet har lett for å bli en plage i hagen, og det kan være fristende å kjøre vekk løv og kvist. Men er det smart å kvitte seg med hagens egne ressurser, for etterpå å fylle på med jord og gjødsel fra hagesenteret? Lær deg heller kunsten å kompostere.

Strø og røreutstyr til komposten
Det er viktig å blande inn tørt strø når du komposterer matavfallet i egen binge. Her finner du en oversikt over noen strøprodukter og andre hjelpemidler på markedet.

Anbefalte kompostbinger
Med disse beholderne kan du lage kompostjord av mat- og grøntavfall året rundt.

Bygg din egen kompostbinge
Å lage sin egen kompostbeholder er ingen uoverkommelig oppgave. Her følger arbeidsbeskrivelse, tegning og materialliste for isolert kompostbeholder