Fjellsone

Hei! Hvilke planter kan jeg plante på Haukelifjell 950 m.o.h? Flott om du kan liste en del både bunndekke, busker og annet som kan overleve i fjellsone. Mvh Kristin Mørch

Hei Kristin

Her er forslag til planter som kan trives rundt hytta deres på Haukelifjell:

Markdekkere slik vi forstår det i hagesammenheng (planter som brer seg utover som et teppe), eksisterer ikke i fjellheimen, men jeg nevner derfor tuete blomstrende vekster som kan plantes i grupperinger og fremstå som et "teppe". Her er forslag til blomstrende planter fra lav til mellomhøyde:

Alperublom - Draba fladnizensis

Bakkesøte - Gentianella campestris

Ballblom - Trollius europaeus

Bergfrue - Saxifraga cotyledon (min favoritt!!)

Gullris - Solidago virgaurea

Blåklokke - Campanula rotundifolia

Fjellkrekling - Empetrum nigrum

Fjellmarikåpe - Alchemilla alpina

Busker, slik de fremstår på fjellet; lave og ofte krypende:

Blekvier - Salix hastata + andre typer "Vier"

Fjellbjørk - Betula puescens

Furu - Pinus sylvestris

Rips - ribes alpinum (kan prøves)

Listen er laget med planter som liker seg både i fuktige og tørre forhold, så du må selv sjekke i forhold til din tomt. Ovenstående planter er slike som hører fjellet til, og jeg regner med at du ønsker å komplettere tomten med disse plantene og ikke hageplanter som vi kjenner dem utenfor fjellsonen. Jeg vil anbefale deg å sjekke med nærmeste hagesenter/planteutsalg og kanskje de kan supplere deg med noe av det ovenstående. Blomster-eng er også mulig å forsøke å så. De plantene som da er hardføre nok vil overleve, resten vil bukke under, men finnes det noe vakrere enn en setervoll full av blåklokker? Bruk også mye strå, det er utrolig vakkert å se på!

Plantene ovenfor kan være vanskelig å få fatt i, da det nok er et veldig lite marked - så kanskje du må finne frem tålmodigheten og samle frø/planter og bygge opp tomten din bit for bit - sakte, men sikkert. Bruk den naturlige faunaen som er i området og arbeid opp en naturlig fjellhage uten at det blir for kunstig og striglet! Det kan bli utrolig vakkert!

Jeg ønsker deg lykke til med fjellhagen!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss Jørgensen