Ny häck och beskäring?

Hej Marit!

Vi satte häck runt hela vårat hus den 1:e maj helgen. Aronia Melanocarpa, eller svarsurbär på Norska. Med många i familjen och ivriga grannar gick detta lekande lätt. Men så menade någon i familjen att vi borde beskära de små häckplantora (50cm) höga innan de får blad så vi får en tätare häck nedtill. Vad menar du om detta?

Tack!

Malin

Hei Malin

Det er helt riktig at hekken vil bli tettere nedtill hvis du beskjærer den. Dog synes jeg at hekken skal få lov til å etablere seg denne sesongen, slik at du først beskjærer neste vår.

Surr sammen plantene med litt hyssing når høsten kommer og sats på at det vil forhindre brekkasje til vinteren. Hvis plantene står veldig utsatt til, kan du kanskje støtte opp med noen planker satt mot hverandre (som en omvendt V) og lagt strie utenpå som et "telt", - det vil i alle fall beskytte litt. Siden klipper du de ned til 30 cm høyde straks telen er gått ut av bakken til våren.

Det er én ting dere skal tenke på i forhold til at hekken blir tett nedtill, og det er at; jo tettere og mørkere det er under hekken, jo bedre tilholdssted for sneglene. For å bekjempe sneglene har man nå begynt å tenke "anderledes" og anbefaler faktisk at hekkene får ca. 10 cm eller mer "luft" før grenene får vokse ut. Det vil til en stor del medføre at sneglene velger seg andre tilholdssted.

Ønsker dere en fin sommer!

Vennlig hilsen fra Marit Næss Jørgensen