Beplante skråning etter trefelling

Vi har en svært bratt østvendt skråning hvor vi nettopp har felt mange trær.
Planen er å holde vegitasjonen nede, men ikke ta vekk trærne/stammen helt, da vi er avhengig av rotsystemet for å sikre oss mot utsklidning/ras. Det er nå relativt store områder med bar jord fordi trærne tidligere har skygget for solen og gjort det til et ugjestmildt sted for andre planter. Vi lurer på å plante noe som forenkler vedlikeholdet før ugresset igjen tar overhånd. Området er omlag 150m2 stort og har gode sol og vekstforhold. Det er tidvis mye vind da skråningen ligger ved drammensfjorden. Det er lite salt. Vi ønsker ikke å legge ned store summer på beplantningen. Det burde være noe som hverken krever altfor mange plantehull eller stell på sikt, siden det er svært tungt å bevege seg i skråningen.
Planteforslag? Jeg har fra før lurt på f.eks klatrehortensia og/eller villvin (forstått at disse effektivt holder ugress unna når de er etablert). Om vi velger klatreplanter som nevnt ovenfor, hvor tett burde disse plantes? Og hvor raskt kan man forvente seg at de brer seg?

Hilsen Sanden

Hei Sanden

Jeg tror nok at du vil måtte vente et par år før både Villvin og Klatrehortensia vil kunne etablere seg - i mellomtiden vil du måtte bekjempe ugresset. Begge disse plantene vil nok bruke 2 - 3 sesonger før de er godt etablert og begynner å bre seg. Klatrehortensia trives i halvskygge, så slik jeg forstår det, vil det heller ikke være spesielt gode forhold for den.

Mitt forslag er å enten beplante skråningen med lave, hvite Buskmurer, F. eks. "Makays White", blir ca. 0,5 m høy (ganske billige i innkjøp og finnes også i andre farger), krever lite/ingen stell og blomstrer mesteparten av sommeren. Disse plantes i "forbandt" - dvs på forskjøvne rader i skråningen. Jeg vil anbefale å legge duk samtidig som du planter. Mulig du må terrassere med bord (planter) alt etter hvor bratt skråningen er.

Lave klatreplanter vil ikke kunne utkonkurrere/skjule ugresset. Ugress kommer ikke bare opp av bakken, men blir også tilført med vinden, så du vil aldri få noen garanti for ugressfritt område dessverre.

Med vennlig hilsen fra Marit Næss Jørgensen