Pynt opp med hortensia

Hortensia har vært en av våre mest populære stueplanter i mange år, og det kommer fortsatt nye fargenyanser. Hvorfor ikke bruke den til å pynte opp på terrassen eller inne i stuen nå som sommeren står for døren?

Stuehortensia er trendsetteren som bare blir vakrere jo eldre den blir, ifølge Opplysningskontoret for blomster og planter.

I motsetning til unge skjønnheter, trenger ikke stuehortensia (Hydrangea macrophylla) bekymre seg for alderdommen. For disse blomstene blir vakrere jo lenger de står, og klarer seg like godt ute som inne, sier OBP.

Med på trendene
Planten har vært en av våre mest populære stueplanter i mange år, og det kommer fortsatt nye fargenyanser.

- De siste årene har vi sett mye lyse nyanser i rosa og blått, og i år kommer sorten 'Chique' i kremhvitt og gammelrosa. Fargene blir sterkere jo eldre blomstene blir.

Sterke farger er på vei tilbake i trendbildet, og vil du gå for sterkere rosa finnes blant annet sortene 'Camilla' og 'Royal Red Blue' i mørkere blårosa.

Skifter farge
Hortensia er også kjent for å kunne skifte farge på blomstene etter hvilken pH det er i jorden, og dette er grunnen til at planten du kjøpte med blå blomster kan gå over i rosa når nye knopper springer ut.

Stuehortensia og hagehortensia
Stuehortensia liker seg godt ute om sommeren, den trives i vårt lunefulle vær med regn og lave temperaturer.

Plantene som selges som Hagehortensia er gjerne større, men stuehortensia og hagehortensia er samme art av Hortensia; Hydrangea macrophylla. Det er derfor ingenting i veien for å sette stueplanten din ut som sommeren, bare pass på å sette den i halvskygge. Sterk sol kan svi de store, tynne bladene.

Moppehoder og blondeluer
Blomsterstandene hos Hortensia er bygget opp av både sterile og fertile blomster.

- Det er de sterile blomstene som har store, dekorative begerblader. De fleste av våre stuehortensiaer har runde blomsterstander med sterile blomster. Disse blomsterhodene kalles "mop- head", altså moppehoder!

Den andre typen blomsterstand er mer flat, og har fertile blomster i midten. Denne typen blomsterstand er kjent som "lace-caps"; blondelue, opplyser OBP.