Nå sjøsettes karpene på Akershus festning

Fargerike karpefisker er blitt populære i Norge, og det selges tusenvis i året. På Akershus festning brukes de nesten tamme fiskene til rengjøring. (Video)

Den fargerike oppdrettsvarianten av karpe kalles koi, som rett og slett er karpe på japansk. Fiskene kommer i alle farger og er et populært innslag i hagedammer.

ISS eier 14 karper og betrakter dem nesten som ansatte. Nå i mai tar fiskene turen fra vinterdvale i tre 700-liters vanndunker på et lager på Løren i Oslo, ned til sommerbeite i karpedammen på Akershus festning.

– De hjelper oss med rengjøringen av dammen ved å spise alger og grønske hele sommeren gjennom. De sparer oss dermed for flere runder med rens av dammen i løpet av sommeren, sier driftsleder Petter Grinden i ISS Landscaping.

I starten blir fiskene fôret, men når sola tar tak, starter algeveksten i dammen og ISS trenger ikke tenke mer på mating resten av sommeren. Koiene er et populært innslag blant de besøkende, som også kaster uti en matbit.

Lever lenge
Koier er i slekt med gullfisk, men er et par hakk mer raffinerte.

– Gullfisk titter tomt tilbake på deg, mens koiene spiser av hånden din hvis de har tillit til deg. De som forer dem oftest hos oss mener fiskene drar kjensel på dem og kommer bort for å få mat, sier Grinden.

De halvtamme karpene kommer i mange fargesammensetninger, svarte, gule, røde, blå, grønne, grå. De blir store. 70-80 centimeter er ikke uvanlig, og noen blir over meteren.

Under optimale forhold kan de også bli veldig gamle, både 80 og 90 år.

Noen av koiene til ISS har blitt erstattet fordi de har dødd eller fordi uærlige sjeler har forsynt seg av utendørsdammen, men resten av dagens fisker har vært med helt siden oppstarten for over ti år siden.

Fiskeutstilling
– Karpedammer med koi begynte som fenomen her i landet for omtrent ti år siden. De siste årene har interessen gått i været. Basert på egne markedsandeler vil jeg vil anslå at det totale salget ligger på 8000-10 000 fisker i året, sier daglig leder Trond Oddvar Olsen i NorKoi i Grimstad.

Firmaet hans har Norges-agenturet på den japanske koi fra Koibito-Japan og leverer både fisk og damanlegg til hele landet.

– De blir som kjæledyr. Det er veldig vanlig å gi dem navn. I land som Japan, Tyskland og Nederland arrangeres det også egne koi-utstillinger. En fisk som blir champion der, blir umiddelbart veldig mye verdt, sier Olsen.

Planlegging er alfa og omega for den som har lyst på karpedam.

– Før du bygger dammen bør du tenke på hvor stor du vil ha den, hvor mye tid du vil bruke på fiskene og til hvilket budsjett. De billigste dammene koster fra 3000-4000 kroner, men de kommer også helt opp i 200 000. Det vanlige er en dam på 5000-15 000 liter, sier Olsen.

Er dammen dyp nok til at den ikke bunnfryser, klarer fiskene seg der gjennom vinteren. Da går de på lavbluss og kan klare seg flere måneder uten mat. I grunnere dammer må de inn om vinteren, til oppbevaring i kar eller dunker i garasje eller i kjeller.