Går sammen om å redde humlene

Hageselskapet og Miljøverndepartementet går sammen om kampanjen Summende hager for å redde humlebestanden. (Video)

Det norske Hageselskap og Miljøverndepartmentet tar nå grep for å redde humla og andre pollinerende insekter.

Tirsdag 7 mai lanseres kampanjen Summende hager i Solvang kolonihage i Oslo, hvor både miljøvernminister Bård Vegar Solhjell og Hageselskapets direktør Tove Berg vil være tilstede.

Her vil ny kunnskap om insektspollineringen bli presentert av professor Ørjan Totland ved Universitetet for miljø og biovitenskap (UMB).

Hageselskapet og departementet har gått sammen om å lage videoen Den summende hagen forbindelse med kampanjen, hvor hageekspert og gartner Tommy Tønsberg blir intervjuet om temaet av hageeier Hilde Hummelvoll.

Viktig prosjekt
Hageselskapet valgte pollinerende insekter, representert ved humla, som sitt store prosjekt i fjor. En av grunnene til dette er at en nå ser at humlearter forsvinner raskt, i USA, i Europa og i Norge.

Norsk institutt for naturforskning (NINA) viser i en rapport at av Norges 34 humlearter, har seks minsket sterkt i utbredelse. Det er kløverhumle, bakkehumle, berghumle, kysthumle, gresshumle og enghumle.

Pollinering
Pollinering av planter skjer når pollen fra støvbærerne på den hannlige delen av planten flyttes over til arret på den hunnlige delen.

For mange plantearter er det viktig å få transportert pollen over en viss distanse, for å sikre den genetiske variasjonen. Dette problemet løser de ved å tilby insekter og andre dyr en belønning for å gjøre bestøvningsjobben. Belønningen består som regel av energirik nektar eller proteinrikt pollen.  

Tilhører bie-familien
Humler er en gruppe av årevinger, de tilhører biene, og er plassert i familien Apidae, sammen med blant annet honningbier.

Vil du gjøre det enklere for insektene å trives i din hage? Da kan du skaffe et insekthotell. Les: Inviterer insektene på hotell.