Frisk opp uterommet med maling

Det er verken vanskelig eller tidkrevende å male ulike gjenstander som befinner seg rundt huset, men skal resultatet bli bra må underlaget være rent, tørt og fast, ifølge ifi.no

Grundig rengjøring med kraftvask vil nesten alltid være nødvendig; som regel bør flatene mattes ned med slipepapir etter vaskingen. Husk at når treverk vaskes, har det lett for å oppstå fiberreisning som bør slipes bort.

Også når det gjelder nye gjenstander, starter du med en grundig vask. De kan være innsatt med ulike kjemikalier eller de kan ha blitt tilsmusset på lageret eller under transporten.

Ulike materialer
Små og store ting du finner i hagen eller på terrassen, er oftest laget av mange ulike materialer, som tre, plast, jern, kopper stål, keramikk eller betong.

Det betyr at valg av maling, verktøy og måten du gjør arbeidet på, vil variere. Det kan være snakk om maling, beis, lakk eller olje. Hos faghandelen får du den hjelpen du trenger til å velge riktig produkt, og du får nødvendig veiledning for å kunne gjøre jobben riktig.

En ting som er viktig å merke seg: i tillegg til å velge farge, må du også tenke nøye gjennom hva slags glans du er ute etter; vil du ha blankt eller matt uttrykk? Dette er et forhold som har avgjørende betydning for utseendet.

Tips til oppussing av saker og ting i utemiljøet:

Søppelstativet
Søppelstativ er sjelden et forskjønnende element utenfor huset. Et liv utendørs setter sine spor etter som årene går. I løpet av noen timer med litt rengjøring og lakkering ble imidlertid stativet så godt som nytt.

Først steget er enn grundig rengjøring med kraftvask og mikrofiberklut. Vask gjerne et par dager i forveien så du er sikker på at treverket er helt tørt. Søppelstativ er gjerne plassert litt bortgjemt og skyggefullt, noe som kan gi et litt fuktig miljø. Sett inn treverket med sopp- og algedreper for å hindre groing.

Neste skritt er å gå lett over flatene med en slipekloss. Eventuell rust skrapes bort. Vaskingen gir lett fiberreising i treverket, og metallokket trenger å mattes ned for å gi godt feste for lakken vi skal benytte.

Vi valgte å benytte en sort, matt lakk som ikke krever grunning og samtidig fungerer som toppstrøk. Mattlakken legges på i to strøk, med rull.

Husken
En nyinnkjøpt huske kan med fordel gjøres mer personlig ved hjelp av noen penselstrøk. Vår huske var i ubehandlet treverk.

For sikkerhets skyld rengjøres husken med kraftvask.

Slipekloss benyttes for å matte ned overflaten og gi best mulig grunnlag for malingen.

Grunnfargen vi velger til husken er en emaljelakk som ikke trenger grunning. Lakken påføres med en egnet pensel.

Vi setter et personlig preg på husken dels med en liten pensel til frihåndsdekor og dels en svamp til å stople mønster ved hjelp av sjablong.

Avslutningsvis påføres et strøk klarlakk med antiskliegenskaper.

Sykkelen
Hva gjør du når jentungen absolutt vil ha rød sykkel, enda den røde som storesøster brukte er helt fin i lakken? Da er det bare å gripe til skiftenøklene og malepenselen. Det er enklere å lakkere sykkelen når den er skrudd fra hverandre. Pass bare på delene og eventuelt merk dem, slik at de kommer tilbake på rett plass. Sykkelen skal være like trygg å bruke etter oppussingen.

Første trinn på veien er en grundig rengjøring og skraping av eventuell rust.

Deretter går du lett over flatene med en slipekloss.

Alt støv tørkes av med en mikrofiberklut. Den kan eventuelt fuktes med litt rødsprit for å sikre at det ikke ligger igjen noen fettrester.

Før malingen påføres må metallet påføres en primer eller en grunning for at den nye emaljelakken skal feste skikkelig.

Sykkelen males med to strøk emalje- eller metallakk.

For å sette et helt personlig preg på verket, kan du stople på noen hvite flekker over det hele.

Blomsterkrukkene
De keramiske krukkene kan i sin originale form fremstå som litt kjedelige. Bedre blir det ikke når de har stått ute noen år i vær og vind og falmet og tatt til seg forurensninger fra luften. Da er en malingsksvett løsningen.

Krukkene rengjøres grundig slik at underlaget du skal jobbe videre med er fast og rent. Krukker som ikke er glasserte holder på mye vann, så la dem tørke godt etter rengjøringen.

For at malingen skal få et godt og varig feste, benyttes en grunning eller primer som påføres i to strøk på de ikke-glasserte krukkene, men de glasserte klarer seg med ett strøk.

Krukkene males med to strøk emalje- eller metallakk.

Postkassen
Riktignok er de fleste postkasser her i landet grønne, men det er ingen lov som forbyr en å velge mer dekorative løsninger. Spesielt etter noen års uteliv, kan det være hyggelig om postkassen får en makeover. Vår postkasse valgte vi å spraylakkere og dekorere.

Som alltid begynner malejobben med rengjøring. En grundig vask av postkassen bør en uansett ta hver vår i forbindelse med at huset vaskes utvendig, men nå dreier det seg altså om oppussing, og da kan du tillate deg å bruke en effektiv kraftvask.

Så går du over flatene med slipeklossen for å skape bedre feste for lakken. Det er viktig at alt pussestøvet blir grundig fjernet.

Spraylakkeringen kan med fordel foretas ute, men du bør likevel sørge for å begrense sølet ved hjelp av en pappkartong der du plasserer postkassen mens du sprayer på lakk. Husk at det fine lakkstøvet lett kan føres med vinden og grise til huset eller bilen.

Spraylakken påføres i tynne strøk inntil den dekker godt. Sprayer du på for mye om gangen, får du lett sig.

Den personlige touchen lager vi for eksempel ved hjelp av sjablonger som klippes av kakeunderlag med blondemønster. Malen legges på postkassen, og malingen stoples på med en liten svamp.

Sykkelstativet
Et lite sykkelstativ er en praktisk innretning for å holde orden på familiens sykler. Vårt stativ er nylig innkjøpt og trengte ingen oppussing, men litt farge gjør et litt kjedelig utemøbel langt mer tiltalende. Dessuten valgte vi ulike farger i samsvar med fargen på syklene til de ulike familiemedlemmene.

Selv om stativet vårt kun var noen måneder gammelt, ga vi det innledningsvis en grundig rengjøring. I tillegg benyttet vi et eget spesialmiddel for å rense metallet.

Har du et eldre stativ, er det kanskje litt rust som må skrapes før du går i gang.

For å være sikker på at malingen fester til metallet - sykkelstativet vårt er i sinkbelagt stål - bør flatene settes inn med en metallgrunning som også beskytter mot rust.

Ettersom dette stativet skal males i ulike farger, kan det være en fordel å benytte maskeringstape i fargeskillene.

Sykkelstativet males med to strøk blank lakkmaling (glans 90), beregnet for metall.