Slår et slag for det komfortable hageliv

Gartner og hageekspert Marit Næss Jørgensen slår et slag for det komfortable hageliv og gir tips til et lettstelt uterom. (Bildekarusell)

Marit Næss Jørgensen har i flere år gledet hage.no’s lesere med gratis hageråd og tips. Spørsmål- og svar spalten på www.hage.no er svært populær, og i takt med stigende  utetemperatur, øker antall innsendte spørsmål dag for dag. 

Send inn ditt hagepørsmål her.

Marit er selv en lidenskapelig hageentusiast. Hun hadde i flere år en stor hage som krevde mye stell, men de siste årene har hun gått over til en liten og kompakt, men frodig og levende hage.

Hennes filosofi er at hagen skal gi glede og rekreasjon, og ikke være et pliktløp.

Hage til hygge og kos
– En alminnelig hage skal ikke være en kunstform, men et sted der man kan hygge seg og koble av fra hverdagens stress og mas. De fleste vil ha glede av at hagen er vakker og inspirerende. Jeg synes det aller viktigste er å skape et sted der rom, planter og sanselige elementer kan utvikle seg i et miljø som bare blir bedre over tid – i tillegg til å gi glede gjennom alle årstider, sier Marit.

Hvordan har du selv lagt opp din egen hage?

– De viktigste elementene hos meg er sanseopplevelser, slik som lyder, behagelige dufter, smak og fargetoner. Jeg har delt inn hagen i flere definerte områder: Hovedområdene består av en terrassedel på 12 kvm, samt en hagedel på 12 kvm.

Hagedelen består av en steinlagt plass med lysthus i armert jern, en egen plass med urtehage i krukker og en trivelig rund vanndam. I tillegg har jeg flere urner med trær, samt en sittebenk.

Terrasseområdet har fått et høybed med klatreplanter i bakkant og plass til sommerblomster i forkant. Det gir rom for variasjon fra sommer til sommer. I tillegg er terrassen overbygget med pergola, hvor druene utfolder seg om sommeren. På terrassen har jeg ellers mange urner med diverse stauder og trær.

Tenk på småfuglene
– Belysning er viktig. Jeg har innebygget lys i pergolaen, i tillegg bruker jeg mye stearinlys når kveldene begynner å bli mørke. Jeg er glad i fugler og har hatt disse med i hageplanleggingen, i form av fuglebad, busker de liker å sitte i, små trær og enkelte fuglehus til mating.

Hvor mye innsats legger du i hagen?

– Jeg jobber ikke mye i hagen. Det mest innsatskrevende er som oftest gress, og det har jeg unngått i min lille hage. Jeg har valgt stauder som avløser hverandre i blomstring og krever lite etterbehandling når de er avblomstret. Et eksempel på dette er lave hvite Saxifraga, som blomstrer tidlig. Etter hvert som de lave Saxifragaene er avblomstret, er høyere stauder som blant annet Hosta på vei opp og skjuler de visne blomstene.

Alle bed er rammet inn med enten Hosta eller Buxbom, og alle bed er kantet med steinkant. Det stopper de andre plantene fra å vokse ut av bedet. Kunnskap om høyder og blomstringstid gjør at man kan gjøre hagen mindre arbeidskrevende. Rosebuskene er de mest kravstore i min hage, da de bør klippes jevnlig for å holde blomstringen igang.

Kan du reise fra hagen for en tid uten at den dør?

– Jeg kan reise bort i 2-3 uker om sommeren uten at hagen tar skade, fordi jeg har installert vanningsanlegg med «timer». Det vil si at hagen fremdeles lever og ånder, men etter tre uker vil nok mange av de blomstrende plantene ha gått i frø.

Hva er hemmeligheten bak en lettstelt hage?

– Ingen hager er innsatsfrie. Hvis man reiser endel, er mitt råd at man satser på pene planter som ikke krever for mye stell, og eventuelt blomster som har lang blomstringstid. Det finnes mange planter som er flotte uten blomster og som tar det igjen i bladverket! Jeg tenker for eksempel på Alunrot, Prydgress, Hosta, Stikler, Eføy, Ormedrue og grønne hekker som kan formklippes, eller trær i forskjellige former.

Disse plantene vil, såfremt de har jevn tilførsel av vann og noe gjødning, klare seg fint uten eieren både to og tre uker av gangen. Ønsker du variert beplantning, råder jeg til å plante tett, slik at ikke ugresset kommer til. Her er det dog viktig å ta høyde for plantenes vekst, form, farge og preferanse for jordtype.

Når det gjelder materialer, er det smart å bruke tid på å planlegge sitteplasser, stier, vannområder, grønnsakshager, plass til drivhus og lekeareal.

Lag tre-, grus- eller steinlagte plasser. Barnas lekeområde kan være på alt fra hardstampet jord, til subbus og rund singel, men selvfølgelig også gress. Barn koser seg i det grønne!

Noen bruker flis i stier – særlig hvis de har naturhager. Alle disse materialene, med unntak av gress, er lettstelte og ser likedan ut ved avreise som hjemkomst.

Kan du nevne tre hagetips for folk flest?

1. Klipp og knip visne blomster
Hager består av levende materiale, som er programmert til én ting alene; å formere seg ved å gå i frø. Ved å klippe vekk visnende blomster, vil planten hele tiden forsøke å sette nytt liv til verden, og du vil selv kunne bestemme hvor lenge du vil at planten skal blomstre. På slutten av plantens normale blomstringstid, kan du la dem gå i frø. Noen av dem kan du samle frøene fra, og deretter så disse for neste hagesesong. Husk å skaffe deg informsjon om hvilke frø som kan såes direkte og hvilke som må forbehandles for å kunne spire!

2. Innred hagen som et rom
Bruk samme filosofi for hagen som for husets rom. Liker du fred og harmoni, velger du sarte farger og beroligende lyd. Trenger du å bli inspirert og piffet opp, bruker du sterke kontrastfarger og elementer som utfordrer deg. Tenk praktiske løsninger som for eksempel utekjøkken, hvor mange du skal ha plass til rundt bordet, sol, skygge og lysforhold, innsyn og utsyn. Og ikke glem at det er flere brukere som har forskjellige behov. Når du har fått en overordnet idé, gjelder det å være tålmodig og ikke tro at Roma ble bygget på én dag, men bygg opp hagen område for område.

3. Gi næring
Det er med planter som det er med oss mennesker. Jo mer næringsrik mat vi spiser, jo bedre form blir vi. Sørg for å tilføre hagens overvintrende vekster næring i første del av sommeren. Du kan stoppe rundt sankthans. Sommerblomstene derimot, bør få næring hele sesongen igjennom.