Bakken blomstrer

Nå er våren godt i gang over hele landet, og de fristende tidligblomstrende staudene titter fram. (Bildekarusell)

De er lettstelte, gir oss etterlengtet farge i hagen, og mange av dem er gode bunndekkere. Har du ikke egen hage, kjøper du noen av disse herlighetene og setter de sammen i en krukke på trappen, tipser Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP)

De vårblomstrende staudene er ofte lave steinbedplanter som opprinnelig kommer fra fjellområder eller steder langt nord i verden. I slike områder er vekstsesongen kort, og plantene må blomstre tidlig for å rekke å utvikle modne frø før høsten kommer.

Planter som brer seg utover og dekker bakken godt, gir ugress (spesielt frøugress) mindre sjanse til å etablere seg. Ved å velge planter som har forskjellig blomstringstid, vil det alltid være noe som blomstrer i hagen.

Stell av vårblomstrende stauder
De fleste av de vårblomstrende staudene foretrekker å stå et sted med mye sol. Siden mange av dem opprinnelig vokser der det er mye stein og lite jord, klarer de seg fint på tørre steder og vil ha jord med god drenering.

Det er lurt å blande inn litt gjødsel i jorden før blomstring, det kan gjerne være porøs kompost. Hvis du vil dele plantene, er det lurt å gjøre det etter at blomstringen er ferdig.

Noen tidligblomstrende stauder:
Hagepute (Aubrieta): Planten er ca. 10 cm høy, har små blader og brer seg ut i tuer. I mai-juni kan hele planten bli dekket dekkes av de små, blåfiolette blomstene. Hagepute vil ha sol og næringsrik jord med god drenering.

Kubjelle (Pulsatilla vulgaris): De tette, fine hårene som Kubjellen er dekket gjør den til en skikkelig tøffing. Hårene beskytter mot kalde vårvinder, og planten blir lodden og innbydene å ta på. Kubjelle blomstrer allerede i april. Blomstene er store, klokkeforede og ca 20 cm høye. De kan være blå, rødfiolette eller hvite. Bladene er finflikete. Kubjellen danner tuer, men sprer seg ikke langt ut. Den er lettstelt, men trenger godt drenert jord

Vårfloks(Phlox subulata): Vårfloks har smale, små blader og brer seg ut i fine, lave tuer. Blomstene i hvitt og nyanser av rosa kommer i mai-juni, og de rosa tuene kan få forbipasserende til å stoppe opp i beundring. Vårfloks trenger godt sol, drenert jord og passer godt i steinbed og hengende over murer.

Hagesildre (Saxifraga x arendsii): Tuedannende, 15 cm høy plante som får tet i tett med blomster i mai-juni. Blomstene er hvite, rosa eller røde.,Jorden bør være lett, men bør ikke tøke helt ut.

Kuleprimula (Primula denticulata): Kuleprimula har blader i rosetter lik de vi kjøper i potte i januar, men de kraftige blomsterstandene sitter i toppen av 25 cm lange stengler. Blomsterhodene består av mange enkeltblomster i lys lilla eller hvitt. Blomstrer fra i april.

Vårkjærminne (Omphalodes verna): De blå blomstene hos Vårkjærminne ser ut som Forglemmegei, men Vårkjærminne har hjerteformede blader med markerte nerver som gjør det lett å skille dem. Planten er 5 cm høy, og blomstrer i mai. Vårkjærminne kan spre seg en del med utløpere, og passer derfor godt under busker og på steder der den ikke utkonkurrerer sartere planter.

Andre tidligblomstrende stauder:
Dodre (Alyssum)
Kattefot (Antennaria)
Forglemmegeisøster (Brunnera macrophylla)
Filtarve (Cerastium tomentosum),
Smågullkorg (Doronicum orientale)
Bispelue (Epimedium)
Vårvortemelk (Euphorbia plychroma)
Juleroser (Helleborus)
Snøsløyfe (Iberis sempervirens)
Lerkespore (Pseudofumaria lutea)
Nålefloks (Phlox douglasii)
Storkonvall (Ploygonatum multiflorum)
Nøkleblomst (Primula veris)
Symreprimula (Primula vulgaris)
Flekklungeurt (Pulmonaria)
Marsfiol (Viola odorata)
Hornfiol (Viola cornuta)
Bergknapp (Sedum)