Våren og sommerens plantetrender

Plantetrendene for vår og sommeren 2013 er inspirert av det kunstneriske, ifølge Plantmania. (Bildekarusell)

Vi må åpne øynene, og tørre å tenke nye tanker skal vi komme oss videre. Og her kan kunsten være den inspirasjonskilden vi søker.

Historien viser, at i tider med økonomisk uro, er det ofte kunsten som viser oss veien ut den kreative stillstand. Kunsten er den eneste kreative disippel som ikke har noen form for kommersiell forpliktelse, men som kan provosere, få oss ut av komfortsonen og kreativ stagnasjon. Tendensen fremover peker igjen mot kunsten, som med sin mangfoldighet, vil være med på å karakterisere morgendagens trender.

Det er to temaer som beskriver plantetrendene for vår og sommer 2013:

Ornamental Balance og Botanical Renaissance. I begge temaene vil vi se at kunsten gjør sitt inntog i plantenes verden.

Ornamental Balance
Dette temaet bygger på en balanse mellom teknologi og sansene. Vi er i grenseland mellom et organisk og ‘High Tech’ formspråk. Refleksjon og sanselige verdier står i fokus, og det skal være en balanse mellom et tungt og lett uttrykk.

Temaet uttrykker begeistring for innovasjon og optimisme som smeltes sammen med kunstens mange momenter. Eksempel på dette er å produsere plantene i fargerike plastikkpotter i stedet for de tradisjonelle brune.

Farger
Fargene i Ornamental Balance er sterke, men også innslag av solbleket pasteller. Hvit i ulike nyanser er en viktig farge. Det er viktig å finne en hvittone som passer inn i de ulike dekorasjonene. Farger som sterk rosa og rød er viktige. Vi finner nedtonede og sterke farger satt sammen i et kunstnerisk uttrykk. Solblekede farge som korall, gul og rosa opptrer side ved side med neonrosa og gylden oransje. Fargekombinasjonene er fargerike, men harmoniske.

Styling
I styling og underlag finner vi en skulpturell og kunstnerisk design. Stylingen er fri hvor formen kan både være organisk eller firkantet. Underlaget behøver ikke være naturtro, men kan likeså godt være i plastikk, plexi, keramikk eller farget glass. Vi kan finne gjennomsiktige, firkantede bokser med planter i de fargede plastikkpottene som de er produsert i. Potter med blomstermotiver, hvit keramikk eller porselen og fargede produksjonspotter. I temaet Ornamental Balance finner vi få sammenplantinger.

Planter
Tusenfryd (Bellis), klokke (Campanula), vin (Cissus), jasmin (Jasminum), ildtopp (Kalanchoe), hortensia (Hydrangea), slideranke (Muehlenbeckia), pelargonia (Pelargonium), Orkide (Phalaenopsis), Primula, ranunkler (Ranunculus), roser (Rosa), Saintpaulia og sineraria (Senecio cruentes).

Botanical Renaissance
Den klassiske renessansekunsten opplever en stor oppblomstring akkurat nå, noe som preger temaet i Botanical Renaissance. Vi har en kunstnerisk tilnærming til hagens blomster, planter og avlinger. Stilen er rustikk og naturalistisk. Vi finner botaniske motiver fra gamle biologibøker, og trenden er også en hyldest til estetikken.

Farger
Fargeskalaen er hentet fra naturen. Naturtro grønne nyanser og solblekede pasteller. Fargene er nedtonede, og hvite nyanser er et viktig element i fargeskalaen.

Det er en fin balanse mellom nedtonede farger, varm grønn, grålig blå, rosatoner, solbleket gul, og brent oransje. Overflatene er metalliske som gulldryss og perlemor, noe som skaper en sofistikert følelse til det duse og rustikke uttrykk.

Styling
Underlaget og stylingen er i dette temaet preget av detaljer, runde former og botaniske motiver. Lyst tre, kobber og potter som ser krakelerte ut er fremtreden. Pottene har motiver fra renessansen og utformet med marmoreringsteknikker.

Planter
Kongebegonia (Begonia rex), sølvtråd (Calocephalus), lanterneplante (Ceropegia), rosetturt (Echeveria), Gerbera, ildtopp (Kalanchoe), Pelargonium, rotterumpe (Peperomia), Pilea, potterose (Rosa) og kala (Zantedeschia).

Kilde: PEJ- gruppen/Floradania