Norske bønder lager mindre mat

Andelen norskprodusert mat har sunket fra 48 prosent i 2005 til 40 prosent i 2012. Utviklingen er bekymringsfull, mener jordbruksorganisasjonene.

tID: 8376348

Oslo (NTB): Andelen norskprodusert mat har sunket fra 48 prosent i 2005 til 40 prosent i 2012. Utviklingen er bekymringsfull, mener jordbruksorganisasjonene.

Det er nye tall fra Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (Nilf) som bekymrer bondetoppene, skriver Nationen.

Landbruksorganisasjonene er også bekymret for at selvforsyningsgraden på mat fra norsk landbruk de siste fem årene har gått ned med fem prosentpoeng.

– En av hovedårsakene til dette er svikten i kornproduksjonen. Bare en tredel av kornet var norsk i fjor, sier rådgiver Mads Svennerud i Nilf.

Tallene viser at man må tilbake til 1989 og 1990 for å finne en lavere selvforsyningsgrad enn i fjor.

Svennerud mener at det dårligere været de siste årene har gitt dårligere avlinger, noe som har ført til at produksjonen her i landet har gått ned og importen gått opp. I fjor importerte vi 83 prosent av forbruket av storfekjøtt.

Leder Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag kaller utviklingen alarmerende og mener at både landbrukspolitikken og kreftene som kjemper for stadig billigere mat også er med i årsakssammenhengen.

Leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag sier regjeringen må gjøre det mer lønnsomt å produsere mer mat her i landet og forventer derfor et skikkelig løft i det kommende landbruksoppgjøret. (©NTB)