Her er årets viktigste hagetrender

I år skal hagen være naturlig, samtidig som fargene er iøynefallende. Og ute blir enda mer som inne. For stadig flere blir hagen viktigere når de skal kjøpe bolig, ifølge Hagebarometeret for 2013. (Bildekarusell)

Hage.no var tilstede da Plantasjen for andre år på rad lanserte Hagebarometeret, som er en trend- og forbrukerundersøkelse om hage og uterom.

På Operataket hadde hagegiganten bygget opp tre hager som viser ulike trender for sesongen 2013, samt en "drømmehage" som var bygget av kjente hagebloggere.

Bruker mer penger på hage
Like sikkert som våren, strømmer nordmenn ut i hagen når solen titter frem, og det var også stor interesse Hagebarometeret på taket av Oslos storstue.

– Undersøkelser viser at vi stadig investerer både mer tid og penger i uteplassen, og i følge Hagebarometeret for 2013 er det tre trender som gjelder i år, forklarer gartner Hilde Poppe i Plantasjen.

En rekke eksperter har vært bidragsytere til Hagebarometeret, og de har konkludert med at dette er trendene vi kommer til å se mye til denne sesongen:

Den naturlige naturen
Selv om hagen skal være stelt, ønsker flere og flere at den også skal være naturlig. Ved å ønske både trær, bregner, mose og gress velkommen, hyller man den nordiske naturen.

Vi dyrker også stadig flere spiselige vekster, som urter og grønnsaker, og ser med det at småkryp og dyr er en forutsetning for liv. Flere ønsker at dyrkingen skal være miljøvennlig.

– Folk vil ha en levende hage der også dyr trives. Det har lenge vært populært å mate fuglene, men nå ser vi en økende interesse også for insekter, med for eksempel insekthotell, sier Anne Havåg Holter-Hovind, bloggeren bak Norges største hageblogg, Moseplassen.

Opprørske farger
Det er ikke bare planter og blomster som gjør hagen fargerik i år, både redskaper, hagemøbler og tekstiler skal gjerne skinne. Fargene er både sterke og friske, og ønsker man å ta den helt ut, kombinerer man det hele med forskjellige mønstre.

– Det finnes to hovedtrender når det gjelder farger: Enten går man for sterke, klare farger i en brokete kombinasjon, eller så velger man et ensfarget uttrykk. De mest populære tulipanene akkurat nå er for eksempel de flerfargede Rembrandt-tulipanene, sier Jasper van der Zon, sjefdesigner for verdens største blomsterhage, tulipanparken Keukenhof i Nederland.

Ute enda mer inne
Interiørinteressen har vært stor de siste årene, og nå fortsetter trenden utendørs. Vi nøyer oss ikke lenger med kun ett utemøblement, men vil gjerne ha flere sittegrupper og hagerom.

I utesesongen tar vi inneaktiviteter som lesing, spising, soving og leking med ut, og uteplassen innredes deretter. Flere benytter seg også av hagearkitekter og gartnere for å få sin drømmehage.

– Vi bruker stadig mer tid i hagen til å være sammen og slappe av. Det fører til at vi vil ha større uteplasser og flere sittemøbler, og vi innreder hagerommene slik vi innreder innendørs. Når vi er ferdige med en uteplass, går vi videre og fortsetter med neste, sier Anne Havåg Holter-Hovind.

Viktig kunnskap
– Hagebarometeret gir oss en bedre forståelse av hvordan kundene tenker og hva de drømmer om. For oss er det viktig at vi deler med oss av den innsikten. Som Norges og Nordens ledende hagesenterkjede har vi en ambisjon om å gjøre kunnskapen og inspirasjonen tilgjengelig. Det er derfor vi satser på Hagebarometeret, sier Rolf Baisgård, administrerende direktør i Plantasjen Norge AS.

I årets undersøkelse, som ble utført i februar 2013, ble over 3000 forbrukere i Norge, Sverige og Finland spurt om sitt synspunkt på forskjellige hagespørsmål. I tillegg ble det foretatt ni dybdeintervjuer med noen av bransjens fremste hageeksperter.

Plantasjen er Nord-Europas største hagesenterkjede med 58 butikker i Norge, 41 i Sverige og 10 i Finland.

I Norge har Plantasjen butikker fra Tromsø i nord til Mandal i sør.

Hage.no kommer tilbake med mer stoff og bilder fra Hagebarometeret.