Skap påskestemning med blomster

Påsken har tradisjoner også når det gjelder blomster. Spesielt tulipaner og påskeliljer er for mange selve symbolet på påsken. Få inspirasjon og vårstemning med vår bildekarusell.

Med påskens blomster og vårlig tilbehør sier vi farvel til vinteren og ønsker våren velkommen.

Start våren inne
Løkblomster i potte er en fin måte å tyvstarte starte våren på. Fyll huset med blomstrende løkvekster og nyt den herlige vårstemningen disse blomstene gir. Løkblomster selges som regel mens de fremdeles er i knopp. Noe som gir oss en flott mulighet til å følge med på hvordan knoppene utvikler seg til nydelige blomster.

Perleblomster, iris, og krokus finnes blant annet i kjølige nyanser med herlige himmelblå eller hvite blomster, mens i gule og varmere nyanser er påskeliljer, tulipaner og ruteliljer gode alternativer. Felles for mange av løkblomstene er de små blomstene som gir et romantisk og skjørt uttrykk.

Slik steller du løkblomster i potte
Jorden holdes på den tørre siden, men skal ikke tørke helt ut. Løkblomster trives bedre og står lenger ved litt kjølige temperaturer (15-20 °C). Sett blomstene så lyst som mulig uten at det blir for varmt. Løkblomstene har med seg en egen "næringspakke" i løken, derfor trenger du ikke å gjødsle.

Pynt ute
Ingenting er mer hyggelig enn en blomsterrik velkomst ved inngangspartiet. Plant så mange påskeliljer og stemorsblomster du får plass til i en krukke utenfor inngangsdøren. Både stemorsblomster og påskeliljer tåler ned mot – 5C°.

Dersom nattefrosten blir i tøffeste laget, er det bare å flytte blomstene inn i entreen for natten. Primula og tusenfryd tåler også noe frost, og kan fint settes i krukker på trappen eller terrassen.

Pynt krukkene med noen kvister fra hagen eller vrihassel, som du får kjøpt i blomsterforretninger. Vrihasselen kan pyntes med dekorative egg eller ferske blomster, for eksempel narsiss.

Duften av vår
En potte med narsiss, eller påskeliljer som vi kaller det, dufter rett og slett vår!

På latin heter blomsten Narcissus. Navnet kommer fra narkao som betyr ”jeg er beruset”. Og beruselsen kommer av den gode duften fra narsissene. Andre sier derimot at navnet kommer fra den greske guden Narcissus som forelsket seg i sitt eget speilbilde og ikke kunne løsrive seg fra det. Blomstene skal ha vokst opp på stedet der han døde.

Påskeliljer finnes både i vanlig størrelse og i miniutgaven ”Tete-à-tete”. Påskeliljer kan kjøpes i bunter og tar seg flott ut i vase.

Siden påskeliljer utskiller et slags slim bør de ikke stå i samme vase som andre snittblomster. I hvert fall ikke de første dagene. Slimet vil tette stilkene slik at blomstene vil få problemer med å trekke opp vann.