Klatreblomst

Spørsmål:
Hei Marit,
Vi har en høy murvegg som ikke ser så alt for fin ut fra vår leilighet. Er det mulig å plante noe klatreblomster for å dekke muren med noe fint og grønt? Det er litt sol der på sommerhalvåret, men ikke spesielt mye. Hadde satt stor pris om du har noen forslag til typer som kan brukes, og hvordan jeg går frem :)

Tusen takk!

Hilsen Petter Berge

Hei Petter

Jeg går utifra at det er jordsmonn nok i bakken ved murens bunn, slik at du kan plante direkte og at plantene får næring. Hvis det er lite jord og den er skrinn, ville jeg anbefale å mure opp et lite "kar" og fylle dette med god og næringsrik jord. Uten "mat og drikke" vokser plantene ikke! :) Jeg vet heller ikke hvor du bor, så du må sjekke herdighetssonen du bor i - for sikkerhets skyld i forhold til hvilke planter jeg har foreslått.

* En enkel og veldig villig plante, med hvite blomster og mye bladverk er Klematisen "Summer Snow". Blomstrer start sommer + sensommer. Tåler en del skygge. Blir flere meter høy. Mulig dere også kunne spe på med en Alpeklematis, men prøv absolutt ikke andre sorter Klematis, da de er veldig krevende og vanskelige å få til på et slikt sted.

* En annen blomstrende plante er Kaprifol. De blomstrer ca. 1-2 uker midt på sommeren, men ved å plante forskjellige sorter, kan du forlenge blomstringen. Har du små barn skal du ikke kjøpe den som får røde bær, da de er giftige. De tåler litt skygge.

* Klatrehortensia - Hydrangea anomalia petiolaris Blomstrer med kremhvite store flate skjermer i Juni-juli. Tåler skygge, men den blomstrer best i sol.

Trenger næringsrik og kalkfattig jord. Herdighetsone 6

Da har vi tatt det som blomstrer.

Hvis det ikke er viktig med blomster, kunne du satse på noen av disse forslagene:

* Rødkattebusk - Actinidia kolomikta Dekker fort muren og etter et par år vil bladenes ytterste del skifte farge ila sommeren, fra grønn til lyserød. Trives i sol - halvskygge. H6

* Pipeholurt - Aristolochia macrophylla Vokser langsomt de første årene men dekker fort muren når den først er igang. Har nevestore blader og er ganske flott og stilistisk. H5

* Villvin - Parthenocissus quinquefolia Får vakre høstfarger og dekker fort muren etter et par år.

Husk at det beste er å gi plantene et espalier som bakgrunn. Noen planter klatrer av seg selv, mens noen trenger litt hjelp. Hvis det er nødvendig å vedlikeholde (male el. l.) muren på et senere tidspunkt, vil jeg anbefale deg å hengsle espalie'et nederst, slik at du kan vippe det ned mot bakken med plantene festet til. Det gjør at du enkelt kan komme til for vedlikehold.

Ønsker dere lykke til med å få muren triveligere!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss Jørgensen