Få vårkick med tulipaner!

Snart vår: Nå er tulipanene på sitt beste, og fargevariasjonen er stor. Få vårstemning du også! (Bildekarusell)

Våren står snart for døren, når mars gjør sitt inntog om få uker.

- Naturen har sørget for tulipaner harmonerer uansett farge, ifølge Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Tulipaner symboliserer fantasi og drømmer, og den store fargevariasjonen er noe av det som gjør tulipanen så populær. Røde, mørke, svakt rosa, sterk lilla eller dust kremhvit; valget er ditt. Skal du gi bort en bukett med blomster, er tulipaner et naturlig valg.

Bruk greiner og gåsunger
Tulipaner kan gjerne få selskap av andre snittblomster. Nå om våren er det naturlig å bruke greiner med gåsunger, kirsebærblomster eller lysegrønt bjørkeløv.

Snitt stilkene, sett de i en vase med vann, se, og kjenn hvordan skuldrene senker seg. Til forskjell fra andre snittblomster, vil stilkene hos tulipaner fortsette å vokse. Etter noen dager kan du snitte stilkene på nytt. Dette vil også hjelpe stilkene med å ta opp vann og holde seg lenger, tipser OBP

Tusenvis av sorter
Det finnes mange tusen forskjellige sorter tulipaner. Norske tulipanprodusenter velger sorter i farger som er tilpasset vår sesongvariasjon.

I tillegg lages det mange bukettene med fargeblanding, og bra er det siden det kan være vanskelig å velge bare én farge! Å krysse fram en ny sort av tulipaner tar lang tid, opptil 20 år.

Først velges foreldreplantene ut, og frøplantene fra disse må vokse seg store nok til å blomstre. Dette kan ta 5 år. De som er best i forhold til blant annet sykdomsmotstand, farge og holdbarhet velges ut og brukes videre i foredlingen.

- En ny sort får ofte navn etter personen eller firmaet som har foredlet dem fram, sier OBP.