Gård i Enebakk cannabis-tatt for andre gang

For andre gang har politiet funnet flere hundre cannabisplanter på en gård i Enebakk i Akershus. To personer fremstilles for varetektsfengsling, mens to andre er på frifot.

Da politiet rykket ut til en gård for å følge opp bekymringsmeldinger om vanskjøtsel av et stort antall hunder, fant de en cannabisplantasje med flere hundre planter – for andre gang. I februar 2008 ble det også avdekket narkotikaproduksjon på gården.

Trond Vennatrø, leder for etterforskningsseksjonen på Follo politistasjon, bekrefter overfor NTB at det er den samme gården. Men politiet ønsker ikke å kommentere saken utover dette.

Etter det VGhar fått opplyst, er det samme mann som eide gården i 2008 som i dag. Da han tok over gården i 2007, skal han ha fått løyve til å drive kennelvirksomhet og dyrking av økologiske planter.

På rømmen

To personer i 30-årene av utenlandsk opprinnelse ble pågrepet søndag kveld, mens to andre stakk av da politiet kom til stedet.

– De er fortsatt ikke pågrepet. Vi søkte med alt tilgjengelig personell, og håper at vi skal finne dem etter hvert, sier Vennatrø til NTB. Også politihelikopter ble satt inn i søket, men uten resultat.

De to som ble pågrepet, fremstilles for varetektsfengsling i Follo tingrett mandag ettermiddag. De er siktet for overtredelse av narkotikalovgivningen.

Hundehold

Det ble funnet i overkant av hundre hunder på gården, og mange av dem hadde ikke fått tilfredsstillende stell.

– Seks av hundene var i så dårlig forfatning at Mattilsynet tok dem med seg. Ti andre ble omplassert på gården, forteller Vennatrø.

Han lover at vanskjøtsel-saken ikke skal komme i skyggen av narkotikaetterforskningen.

– Må omplasseres

Dyrevernorganisasjonen NOAH mener at alle hundene som ble funnet på gården, må omplasseres.

Mattilsynet opererer, ifølge NOAH-veterinær Siri Martinsen, med en regel om at eier av dyr som er vanskjøttet, selv må tillate omplassering – hvis ikke blir dyrene avlivet uansett eiers samtykke eller ikke.

NOAH mener hundene i denne saken må betraktes som eierløse, og dermed står fritt til å bli omplassert.

– Hundene har ikke levd som familiehunder, men er blitt oppdrettet kommersielt. Videre har flere personer rømt fra stedet og dermed aktivt forlatt hundene. Forlater man dyr må det ses på som en frasigelse av eierskapet, sier Martinsen. (©NTB)