Skal det være en annerledes tomat?

Trodde du at tomater bare er røde og runde? Ikke hos Corine Dahl på Ramnes i Vestfold. Hvert år dyrker hun frem 25-30 sorter i alskens farger og fasonger.

– Tenk deg å kunne gå ut i drivhuset eller i solveggen og plukke en deilig saftig, solmoden god tomat. Den behøver ikke nødvendigvis være rund og rød. Jeg dyrker dem i alle mulige fasonger og farger og kaller dem mine «rare tomater», sier Corine Dahl.

Hun er en ivrig hobbydyrker, og hvert år har hun inntil 30 forskjellige tomatsorter i drivhuset. På høsten tar hun frø av samtlige.

– Frøene blir vasket, gjæret, tørket og lagt i poser som jeg oppbevarer i kjøleskapet. De kan oppbevares i mange år, sier Dahl. Hun forteller at samtlige er «rene» sorter, og ikke F1-hybrider.

– Jeg elsker å gå ut i drivhuset mitt på sommeren. Der står tomatplantene på rad og rekke og venter på meg, sier hun og beskriver noen av sine favoritter:

Black plum er mørk rød, nesten brun. Den er plommeformet og har en fantastisk smak. Inchir-mørk oransje, stor og pæreformet, den er så flott og god. Litt lenger bort henger Angora, en lyserød og lodden tomat, hvor bladene på planten er grå og lodne.

Corine forteller om en kollega som ikke helt trodde på at det fantes så mange forskjellige tomatsorter.

– Han fikk to planter av meg, og gledet seg over resultatet. Den ene var Ghost cherry, som blir gulhvit og lodden. Den andre var Green Zebra. Som navnet tilsier blir denne grønn med mørke grønne striper. Nå har han bestilt nye «rare tomater» til neste år.

Barnetomat
– Har jeg barn på besøk serverer jeg dem Gelbe dattelwein, en liten gul pæreformet cocktailtomat. På en plante kan det bli opptil 250 små tomater! Barna liker også gjerne Garderner’s Delight – en liten rød cocktailtomat, og muligens den søteste av dem alle.

Fyrverkeri, russere og banan-tomater
Noen gang henter jeg inn en Feuerwerk. Det er en bifftomat på 150-300 gram. Den ser ut som et fyrverkeri, inni tomaten også. Den er fantastisk god å steke i skiver, eller bare spises som den er.

Sabeleka, som kommer fra Russland, er en meget lang rød tomat med spiss i enden.

Banana legs er en snodig tomat. Den ligner en banan med spiss i bunn. Når den er halvmoden er den gul-grønn med grønne striper. Som moden får den mørkegule striper på en lysegul bunn.

I fjor hadde jeg en busktomat som heter Silvery Fir Tree. Det var en artig plante som fikk blader som lignet på gulrotblader med lyserøde tomater på.

Jeg har også en busktomat som heter Tigerette cherry, den har lime grønne blader, den står i trappen ved inngangen og ønsker besøkende velkommen. Den er nesten selvlysende!

Corine Dahl forteller at hun nå har frø til 270 tomatsorter og allerede har priklet ferdig flere hundre planter i kjelleren til sommerens og høstens tomatfest.

– Så hvorfor ikke prøve en «rar» tomat i år, en som er litt annerledes, oppfordrer tomatelskeren, som også har en stor lidenskap for pelargonier.

Treffes på hagemessen
Corine Dahl og hennes tomatplanter blir å treffe på Hagemessen 12-14 april på Lillestrøm.

Det vil også bli mer å lese om henne i det offisielle messemagasinet som gis ut av hage.no / Byggeindustrien.