Greige er høstens interiørsnakkis

Nordmenn elsker grått! Og vi elsker beige! En blanding av de to er derfor garantert å være en sikker vinner. Greige er høstens store fargefavoritt!

Greige er egentlig ikke en ny farge, men det er først den siste tiden vi nordboere virkelig har fått øynene opp for kombinasjonen grått og beige.

- I USA har de holdt på med dette lenge, og de aller fleste av oss har nok sett de lune veggfargene i drøssevis av filmer og TV-serier. Som vanlig sitter vi nordmenn litt lenge på gjerde før vi tør, men nå har vi plutselig begynt å omfavne disse fargene også, sier Tale Henningsen, interiørarkitekt og fargedesigner i Akzo Nobel/Nordsjö.

Den perfekte nøytrale farge
Henningsen forklarer fascinasjonen med at vi har blitt lei de gamle «hovedfargene».

- Folk er litt ferdige med grått og vil ikke ha caffe latte, og da utgjør greige en spennende middelvei. Den ser sofistikert ut på samme måte som grå, samtidig som den har lunheten og varmen fra beige, sier hun.

Det som gjør greige til en så anvendelig farge er at den er så lett å kombinere.

- Det er på mange måter den perfekte nøytrale farge. Den er i seg selv ikke så sterk, men gjør en voldsom jobb med å underbygge andre farger. Den fungerer like godt til varme og kalde farger, og fremhever de andre fargene man måtte ha i interiøret på en unik måte, sier Henningsen.

Ifølge fargeeksperten fungerer de greige nyansene både mot dype, dunkle toner og mer fargesterke kulører, samtidig som de er fantastiske mot hvitt.

Hvilken greige skal man gå for?

På samme måte som grått ikke er grått, er ikke greige bare én farge – det finnes drøssevis av greige varianter.

- Noen malingprodusenter har farger kaller for greige, men det finnes mange flere alternativer. Ved å ta en titt på fargekartene til produsentene vil man sannsynligvis finne opptil flere farger som kan gå innunder kategorien, og de kan variere fra de helt lyse til mørke varianter, forklarer Bjørg Owren, adm. direktør hos ifi.no.

Om man synes det virker forvirrende å skulle finne riktige nyansen anbefaler hun å ta en tur til nærmeste fargehandler.

- Der finner man folk som kan farger. Og du er garantert ikke første person som kommer innom for å spørre om høstens store trendfarge, sier Owren.