Bærer du ryggsekken riktig?

Selv om nordmenn nærmest er vokst opp med sekk på ryggen, er det mange som bærer sekken feil. Her er ekspertens råd.

– Vi ser mye feilbæring når vi er ute på tur. Folk strever med sekker som henger altfor tungt på skuldrene eller dunker mot korsryggen for hvert skritt. Da blir man fort sliten og får mindre utbytte av turen, sier produktsjef Terje Holden i ryggsekkprodusenten Bergans.

Han råder alle til å lære seg å justere remmene på sekken før de legger ut på tur.

– På en stor sekk finnes det mange belter og remmer. De har hver sin funksjon og sørger for at sekken sitter riktig. Juster dem før du begynner å gå, da blir sekken god å bære og du slipper vondt i rygg og skuldre.

Slik gjør du det
De fem viktigste stroppene og remmene du skal forholde deg til er hoftebeltet, skulderremmene, sideremmene som sitter på hoftebeltet, brystremmene og toppstrammerne.

Remmene skal justeres etter at sekken er pakket ferdig. Du starter med å løse alle remmer, og deretter justerer du dem i tur og orden.

Begynn med hoftebeltet.

– Cirka 70 prosent av vekten i sekken bør bæres på hoftene. Hoftebeltet skal strammes slik at spennen sitter like under navlen. Da former hoftebeltet seg rundt hoftekammen og gir stabilitet til sekken, sier Holden.

Neste steg er skulderremmene. De skal trekkes til slik at de følger hele skulderens krumming og avsluttes en håndsbredd under armhulen.

– Strammer du for hardt, drar sekken seg oppover ryggen. Da får du for mye av tyngden på skuldrene. Like galt er det å gå med for slakke skulderremmer. Da siger sekken nedover og blir gjerne ustabil og slenger fram og tilbake på ryggen.

Holder på plass
Hoftebeltet og skulderremmene er de viktigste remmene, og når de er riktig justert, sitter sekken godt. De tre siste remmene er hjelpestropper som skal sørge for stabiliteten på sekken.

– På hoftebeltet sitter det to sideremmer som skal trekke sekken inn mot hoften og holde den fast der. Det er spesielt viktig når du går i ulendt terreng. Det er utrolig slitsomt å gå på tur med en sekk som beveger seg fram og tilbake.

Brystremmenes oppgave er å holde skulderremmene på plass.

– Uten brystremmene risikerer du at skulderremmene trekkes utover og du får feil vektfordeling på rygg og skuldre. Stram til sånn at du kjenner det er komfortabelt.

Helt øverst på sekken finner du toppstrammerne. De stabiliserer sekken slik at den sitter godt inn til ryggen.

Noen ganger kan det være nødvendig å justere remmene underveis. I nedoverbakker kan du løsne litt på hoftebeltet og sideremmene. Da får du ikke fullt så mye av vektbelastningen på lår og legger.

– Det høres kanskje litt teknisk ut med all denne strammingen og justeringen. Men det tar bare et par minutter og vil garantert gjøre turen mye hyggeligere.

Prøv sekken på
Ryggeksperter mener det er svært viktig å lære å justere sekken riktig.

– De som har hatt problemer med nakke og rygg tidligere, vil lettere få belastningsskader hvis de bærer feil. Hvis sekken henger skjevt på ryggen eller skuldrene får for hard belastning, risikerer du nye plager, sier kiropraktor Christian Lunow ved Klinikk for Alle.

Han mener feil bruk av ryggsekk kan utløse gamle skader og underliggende problemer i rygg og skulderparti.

Bergans oppfordrer alle som skal kjøpe ny ryggsekk om å prøve den i butikken.

– De som jobber i sportsbutikkene er kurset i å justere remmer og kan hjelpe slik at sekken følger ryggen og sitter godt over skuldrene. De færreste kjøper dyre joggesko til treningsturene uten å prøve dem på i butikken. Slik er det å kjøpe sekk også, sier Holden.

Et godt tips er å prøve sekken med noe tungt i.

– Gi deg god tid og gå frem og tilbake i butikken og kjenn etter. Sekken må sitte godt på ryggen til den som skal bære den, sier Terje Holden i Bergans.

De beste tipsene
Pakk sekken. Justeringen bør gjøres når sekken er lastet.Løsne alle remmer.Fest hoftebeltet slik at spennen sitter ca en centimeter under navlen.Stram skulderremmene. De må følge hele skulderens krumming og avsluttes ca. en håndsbredd under armhulen.Juster rygglengden på sekken hvis den sitter for høyt eller for lavt.

Stram hoftebeltet og skulderremmer på nytt.Stram brystremmen. Den bør sitte ca. to centimeter under kravebenet. Stram toppstabiliseringsremmene slik at det blir en vinkel på minst ti grader fra bæresystemets toppunkt til skulderremmene.