Kjører uten hjelm, men føler seg trygge i bakken

Åtte av ti som bruker alpinanlegg opplever at sikkerheten i bakken er ivaretatt.

Fakta om skader i norske alpinanlegg

*Skadeoversikten fra Alpinanleggenes Landsforening (ALF) utgjør nær 60 prosent av alle skader innen alpinnæringen som må legebehandles.

*Risikoen for å skade seg alvorlig i alpinanlegget er i utgangspunktet liten. Alpinskader utgjør bare 4,5 prosent av alle idrettsskader her i landet som krever legebehandling.

*Nybegynnere har høyere skadefrekvens enn de mer erfarne.

*85 prosent av skadene skyldes at skiløperen faller selv og 4 prosent skyldes kollisjon mellom personer.

*Kneskader topper statistikken, dernest hodeskader.

*Snøbrettkjørere pådrar seg oftere håndleddsskader eller ryggskader enn andre

*Bare 11 prosent av skadene skjer off-pist.

*Alpinister er flinkest til å bruke hjelm, og det er de yngste som trekker opp tallene. Deretter følger snøbrettkjørere, mens telemarkkjørere er dårligst.

*En stor andel, 17 prosent av alpinskadene og 38 prosent av snøbrettskadene, skjer etter fall i parker i alpinanleggene.

*Ifølge ALF kan en skiløper som står på ski fire dager i året stå på ski i omkring 350 år før det inntreffer en skade til legebehandling. (©NTB)

Med vinterferieukene rett rundt hjørnet advarer likevel DSB mot falsk trygghetsfølelse.Fire av ti personer blant dem over 15 år kjører telemark, alpint eller står på snøbrett. En oppmuntrende høy andel av disse sier i en fersk undersøkelse at de føler seg trygge i anleggene. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) står bak spørreundersøkelsen:

– Det er bra at åtte av ti føler seg sikre, men undersøkelsen viser også at halvparten lar hjelmen ligge. At så mange ikke bruker hjelm er bekymringsverdig, sier avdelingsleder Sverre Limtun i DSB til NTB.

Selv om hjelmbruken har økt kraftig de siste årene, er det de yngre som trekker opp tallene. Blant dem som er 14 år eller yngre bruker 95 prosent hjelm. I aldersgruppen 15-30 år er andelen 60 prosent, mens de over 30 år ikke er like flinke.

Jo oftere, jo bedre

Undersøkelsen viser at de som er oftest i anleggene er de som føler seg sikrest i bakken. Det er denne gruppen som synes å være mest klar over risikoen de utsetter seg for, nettopp fordi det er de som sikrer seg best, både med hjelm og annet utstyr, som ryggskinne eller håndleddsbeskyttere.

– Det er blitt mer ekstremsport blant den yngre garden, det tas flere sjanser. Det ser ut til at de unge har skjønt at de må sikre seg. Hjelm er kult! Det sender ikke signal om at man er en nybegynner, men tvert imot et signal om at man vet hva man driver med, sier Limtun.

Han har ingen god forklaring på hvorfor de over 30 ikke helt har fått med seg dette.

Hode og knær

Alpinanleggenes landsforening (ALF) registrerer rundt 60 prosent av skadene som ender hos legen. Tallene viser at knær og hode skades oftest, og disse skadene er også gjerne de alvorligste. Leddbåndskader i kneet og hjernerystelser eller mer alvorlige hodeskader ved fall og kollisjoner går igjen.

Økt hjelmbruk har ikke ført til noen tydelig nedgang i antall hodeskader som må legebehandles, men skadestatistikken viser at det er blitt lavere andel alvorlige hodeskader.

– Vi oppfordrer sterkt til at alle bruker hjelm, sier Limtun i DSB.

Han minner om at det er spesielt viktig å være påpasselig med sikkerheten når man er fersk eller ikke har vært i bakken på en god stund. Nybegynnere er de som er mest utsatt for skader, oftest korsbåndskader ved fall bakover.

– I tillegg til å sjekke alt utstyr, bør de begynne litt rolig, ikke gå rett i svart løype, men vurdere egne ferdigheter først.

Lav risiko

Selv om virksomhetene har gjort en jobb for å sikre alpinbakkene, er det viktig at publikum også er oppmerksom på at dette er steder hvor det kan oppstå farlige og kritiske situasjoner, særlig fordi ting skjer veldig fort.

Både anleggseiere og publikum må gjøre sitt for at nedfarten skal foregå uten skader.

– Vi i DSB har ansvaret for å følge opp at alpinanleggs-eiere sørger for tilstrekkelig sikkerhet i nedfarten. Undersøkelsen bekrefter vårt inntrykk av at de er seg sitt ansvar bevisst, sier Limtun.

Mange føler seg utrygge ved kryssing av løyper og traseer – nær fire av ti opplever ikke at sikkerheten er godt ivaretatt her Men det er ikke noe som tyder på at det er der de alvorligste ulykkene skjer. Kollisjon mellom alpinister utgjør kun 4 prosent av skader som behandles av lege. Hele 85 prosent av alle alvorlige skader skyldes at skiløperen selv faller i løypa.