Fritidsfiskere grådige på hummer'n

Det er betydelig underrapportering i hummerfisket. Beregninger fra Østfold og Vestfold viser at sju av ti hummere fanges av fritidsfiskere, og de er ikke rapporteringspliktige.

Det kunne Havforskningsinstituttet konstatere sist høst basert på feltundersøkelser gjennomført under hummerfisket året før.

Tallene viser at offisielle landinger representerer rett under 10 prosent av de totale landingene av hummer i Østfold og Vestfold. Beregninger viser at 73 prosent av hummeren som ble fanget i de to fylkene, ble fanget av fritidsfiskere.

De har ikke rapporteringsplikt såfremt fangsten ikke selges.

– Vi observerer samme trend som vi fant på Sørlandet i 2008. Fritidsfiskerne står for størstedelen av landingene. Yrkesfiskerne rapporterer kun en liten andel av hummeren de får, sier forsker Alf Ring Kleiven, som gjennomførte kartleggingen både på Sørlandet og i Østfold og Vestfold.

Med en markedsverdi på vel 250 kroner per kilo hummer, kunne Skagerakfisk SA – fiskernes salgsorganisasjon på Skagerrak-kysten – beregne markedsverdien av de totale fangstene i Østfold og Vestfold i fjor til rundt 15,9 millioner kroner. Yrkesfiskernes totale fangster – rapportert og urapportert – er beregnet til en verdi av 4,3 millioner kroner. (©NTB)