Lyskasterne skrudde av lyset

Hver gang lyskasterne på fotballbanen skrudde seg på, skrudde utelyset til Nina Valkonen seg av.

Valkonen bor vegg i vegg med en fotballbane, og forsto ikke hvorfor utelysene hennes ikke fungerte. Hun hadde jo kjøpt lyspærer med sensor som skulle slå seg automatisk på når det ble mørkt og av når det ble lyst.

– Jeg jobber selv i en lampebutikk, og kunne ikke fatte årsaken til at lampen bestandig skrudde seg av. Det var irriterende at fasaden var mørklagt hver gang jeg kom hjem om kvelden, sier hun.

Til slutt ga Valkonen opp og kjøpte en kostbar ny lampe, men likevel vedvarte problemet. Det viste seg at det var sensoren på lyspæren som var overfølsom for lys.

– Sensoren slo ut på banebelysningen. Da bestemte jeg meg for å prøve en ny lyspæretype og se om det fungerte bedre. Jeg kjøpte en sparepære fra Megaman, som uten unntak har fungert som den skal, sier hun.

Sparer 15 lyspæreskift
Lyspærene fra produsenten Megaman har en unik sensor som kun påvirkes av dagslys. Mange andre pærer reagerer på kunstig lys slik som for eksempel på forbipasserende biler, eller som i Valkonens tilfelle, banebelysning.

– Siden jeg jobber i lampebutikk har jeg tatt denne erfaringen med meg, og jeg anbefaler nå konsekvent Megaman pæren til kundene mine. Mange synes det kan være dyrt å kjøpe sparepærer, men det er garantert at utgiften vil lønne seg. Du sparer rundt 15 lyspæreskift i sparepærens levetid, sier Valkonen.

Sensor-sparepæren varer i hele 15.000 timer, og det er 15 ganger lenger enn en vanlig glødepære. Men det er ikke bare derfor det lønner seg å bytte til sparepære. Strømbesparelsen i sparepærens levetid, sammenlignet med en glødepære, er på hele 900 kroner.

Miljøvennlige
Daglig leder for Nortronic AS, Rune Vidar Nordum, som er distributør av Megaman lyspærer i Norge, sier at sensorpærene fra Megaman er helt unike.

– Pæren har en spesiell sensorteknologi som gjør den til en av de mest pålitelige i markedet. I tillegg inneholder ikke Megamans sparepærer flytende kvikksølv. Dette fjerner faren for giftige utslipp dersom pæren knuses, sier han.

Dersom glasset går i stykker i vanlige sparepærer, frigjøres kvikksølvdamp som er skadelig for mennesker å puste inn. Lyspærer med flytende kvikksølv utgjør også et miljø- og avfallsproblem dersom de ikke blir levert som spesialavfall.