Nå tennes 200 millioner julelys

Lys hører jula til. Over hele landet lyser og blinker det nå fra trær, busker og hus. Men hvor blir det av belysningen når lampene slukker for godt?

Nye lysslynger kommer til hvert eneste år. Fra 1999 til 2008 har importen av juletrebelysning nesten tredoblet seg.

− I 1999 importerte vi i underkant av 300 000 kg juletrebelysning her i landet. I 2008 hadde tallet steget til nesten 900 000 kg. Basert på informasjon vi har hentet inn, så har salget av juletrebelysning de siste årene endret seg i retning av økt salg av mer diodebelysning. Men også denne type lyskilde inneholder miljøgifter, sier Gunnar Murvold, administrerende direktør i returselskapet RENAS.

Den amerikanske trenden der hele hus dekkes tett av pærer og blinkende dekorasjoner blir stadig mer populær også her til lands. Flere steder er slike hus blitt attraksjoner i nærmiljøet sitt. Med over 20 000 pærer som skal blinke i takt er det ikke rart noen av dem må byttes ut med jevne mellomrom. I RENAS er man bekymret for at de ødelagte lyslenkene ikke havner der de skal.

− Selv pynter jeg både juletreet og et tre i hagen. Og når vi feirer jul på hytta, blir det noen juletrelys der også, både ute og inne. Det blir jo ikke ordentlig jul uten lys. Men det vi må huske på er å levere inn de gamle og ødelagte lysene når de skal ut av huset slik at miljøgiftene blir tatt hånd om og ikke skader miljøet , oppfordrer Murvold.

Nordmenn blir stadig flinkere til å levere inn sitt elektriske avfall, men dessverre tror vi juletrebelysningen ofte forsvinner rett i søppelkassen. Dette skal leveres inn på lik linje med alt annet elektrisk, og forhandlere som selger juletrebelysning har plikt til å ta i mot

− Mange butikker unndrar seg både informasjonsansvaret og mottaksplikten. Derfor er det viktig at vi forbrukere krever vår rett også etter jul, når de ødelagte lysene er klar for avfallet, oppfordrer Murvold.