Regnskogverstinger lover bot og bedring

Kjøkkenforhandlerne Drømmekjøkkenet og Kvik lover bot og bedring etter at de ble kåret som verstinger av Regnskogfondet. Nå vil de kvitte seg med alle produkter laget av tropisk tømmer.

Det kommer fram bare dager etter at de to kjøkkenforhandlerne ble kåret til årets regnskogverstinger i Regnskogfondets årlige byggevareundersøkelse.

Regnskogfondet har i høst sjekket over 50 butikker over hele landet for å se hvilke som har produkter laget av truet regnskogtre. På sjekklisten sto både byggevarekjeder og forhandlere av kjøkken og gulv. Det var altså kjøkkenbutikkene Drømmekjøkkenet og Kvik som kom dårligst ut.

- Det er svært positivt at verstingene nå har lyst til å bli best i klassen. Drømmekjøkkenet og Kvik har nå lovet oss at deres butikker skal bli regnskogfrie. Dette er en viktig seier for Regnskogfondets arbeid, sier kampanjekoordinator Anja Lyngsmark.

Truede afrikanske tresorter
De to kjøkkenleverandørene selger i dag blant annet benkeplater laget av de afrikanske regnskogtresortene wenge, sipo (afrikansk mahogni) og iroko. Tresortene er oppført på den internasjonale rødlista over truede og sårbare arter.

Disse trærne kommer fra regnskogen i Sentral-Afrika. Flere hundre millioner mennesker er avhengige av disse skogene for rent drikkevann, mat og andre ressurser . Skogen er også levested for gorillaer og sjimpanser, truede arter som lider når skogen hogges.

Økt fokus gir resultater
De siste årene har flere av byggevarekjedene som selger gulv, listverk, dører, kryssfinér og andre bygningsartikler jobbet for å få regnskogtømmeret ut av butikkhyllene. Det gjenspeiles også i årets undersøkelse.

- Ingen av de store aktørene innen byggevarekjedene selger tropisk tømmer lenger. Det er tydelig at det å sette press på aktørene gir resultater, slik vi nå ser med Kvik og Drømmekjøkkenet. Og vi gir oss ikke før produkter av ødelagt regnskog er fjernet fra butikkhyllene i alle norske byggevare- og kjøkkenkjeder, sier Lyngsmark.