God kaffe på hytta

I disse dager fylles norske hytter og feriehus av kaffeglade nordmenn som skal klargjøre hytta for vinteren. En enkel rens av kaffetrakteren kombinert med riktig oppbevaring av trakteren, vil kunne sikre feriedager som kan nytes med god kaffe til den kommende vinteren og neste år.

Det er liten tvil om at nordmenn er hektet på kaffe. Vi er faktisk en av nasjonene i verden som konsumerer mest kaffe per innbygger, og mange av oss har også tilegnet oss ganske spesifikke kaffevaner.

Det har vel heller aldri vært enklere å skaffe seg kaffe av høy kvalitet, og i et bredt spekter av smaker og varianter. Men uansett hvor mye kvalitetskaffe man frakter med seg til fritidsboligen hjelper det lite hvis kaffetrakteren er skitten.

Avleiringer
Vannet vil over tid danne avleiringer i kaffetrakteren. Dette kan gi kaffen en bismak, og gjøre den besk og bitter. Enkelte fritidsboliger står også ubenyttet i månedsvis av gangen, og da kan det hende kaffetrakteren har gammelt restvann i rørene, og trenger en rens. Det skader i hvert fall ikke å rense den!

Enkelt og effektivt
Å rense kaffetrakteren er enkelt, og det er påfallende hvor mye denne lille operasjonen kan ha å si for smaken på kaffen. Vanlig rensemiddel for kaffetrakter får man kjøpt på dagligvareforretninger. Norsk Kaffeinformasjon anbefaler rensemiddelet Clean Drop. Dette rengjør trakteren effektivt uten å sette smak. Såpe, klor, edikk og andre syntetiske vaskemidler setter derimot smak, og skal ikke benyttes. Diverse gamle kjerringråd bør man også styre unna. Andre produkter kan, og vil mest sannsynlig kunne skade trakteren.

Frost
Det er mange som ser på kaffetrakteren som en trofast leverandør av helsebringende og god væske, men glemmer å ta vare på kaffetrakteren som står på hytta. Kaffetrakteren tåler ikke frost og kan bli ubrukelig hvis den har stått med væske som fryser over vinteren. Oppbevar trakteren et sted hvor det ikke blir for kaldt.

Kvalitetstrakter gir kvalitetskaffe
Jevnlig rens av kaffetrakteren sikrer ikke bare velsmakende kaffe, den forlenger også levetiden til trakteren og sikrer at maskinen gir full ytelse. Kaffetraktere av så høy kvalitet som Moccamaster har også en lang levetid, ofte 15 - 20 år eller mer. Så med litt stell har man en kaffetrakter som leverer god kaffe gang etter gang i årevis.