Ovnen kan være ulovlig å bruke

Har du tenkt å kjøpe nytt ildsted uten å sjekke om det er godkjent? Da kan peiskosen fort gå opp i røyk.

Fakta

CE-merking
- Deklarerer gitte egenskaper som gjelder for hele Europa
- CE-merking er ingen godkjenning
- De enkelte medlemsland kan ha ytterligere krav til produktene, som CE-merkingen ikke dekker

 Vedfyrte ildsteder
- For ildsteder dekker CE-merkingen kun norske sikkerhetskrav
- Norge har i tillegg også krav til dokumentasjon av miljøegenskaper, dvs. partikkelutslipp iht. NS 3059

Dette er SINTEF Byggforsk
SINTEF Byggforsk er et internasjonalt ledende forskningsinstitutt for bygge- og anleggsnæringen. Vi løser utfordringer knyttet til hele byggeprosessen, og skaper verdier for våre kunder og for samfunnet gjennom forskning og utvikling, forskningsbasert rådgivning, sertifisering og kunnskapsformidling. Våre medarbeidere jobber hver dag sammen med over 2.000 ansatte i SINTEF for å oppfylle vår visjon: Teknologi for et bedre samfunn.

Selv en ovn som er kjøpt i Norge kan være ulovlig å bruke. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Det nærmer seg årstiden da det er på tide å tenke på oppvarming av boligen igjen. Mange planlegger å skifte ut gamle, forurensende ildsteder, eller ønsker å kjøpe nytt av andre årsaker. Og kjøper man ny ovn eller peis, regner man selvsagt med at den kan brukes til det den er ment for. Men du kan faktisk risikere at du ikke har lov til å bruke et ildsted du har kjøpt i Norge.

– Dersom ikke forhandleren har forsikret seg om at norske krav til partikkelutslipp er dokumentert, kan ildstedet være ulovlig å bruke. De aller fleste forhandlere kjenner dette kravet, men det kan være noen små cowboyer innimellom, som importerer nye produkter uten god nok dokumentasjon eller kvalitet, advarer avdelingssjef Asbjørn Østnor i SINTEF NBL.

Ikke kjøp i utlandet
De som velger å importere ovn selv, løper en enda større risiko for å få et produkt som ikke kan brukes i Norge. I tillegg risikerer man at montører kan nekte å installere en ovn som ikke har de nødvendige godkjenninger.

CE-merking holder ikke
Det mange ikke vet er at CE-merking ikke er nok når det gjelder ildsteder. Norge har nemlig særkrav til miljøutslipp fra ovner fyrt med fast brensel. Dette er hjemlet i TEK 10 fra Statens bygningstekniske etat.

– Ildstedet skal tilfredsstille kravene til røykutslipp i henhold til NS 3059. En miljøtest omfatter testing av partikkelutslipp fra < 1,25 kilo brensel per time til maksimal forbrenningshastighet for ovnen i fire belastningsområder. Den norske testmetoden for partikkelutslipp er ikke sammenlignbar med metoden i Europa, hvor de kun tester CO-konsentrasjon ved nominell last, noe som ofte er rundt 75 % av maks, opplyser Østnor.

Sikkerhetsprøving og prøving av nominell last foretas i henhold til europeiske krav til CE-merking. Ofte er dette etter EN 13240. Dette er en sikkerhetstest som stiller krav til maksimale temperaturer og temperaturstigninger, virkningsgrad og CO-konsentrasjon.

Krev dokumentasjon
SINTEF NBL og SINTEF Certification får stadig henvendelser fra privatpersoner som har kjøpt eller planlegger å kjøpe nytt ildsted, og som spør om hva som må dokumenteres.

– Kjøper du et ildsted med både CE-merke og dokumentasjon på at ovnen tilfredsstiller kravene i NS 3059, kan du være sikker på at du ikke plutselig sitter der en iskald vinterkveld med fyringsforbud fra kommunen, sier Østnor.