Etterlyser flere hjortejegere

Det er rom for flere hjortejegere, mener naturforskere. Hjortejakt kan bli en ny inntektskilde for grunneiere.

– Vi mener det er plass til flere hjortejegere enn i dag, sier forsker Oddgeir Andersen ved Norsk institutt for naturforskning, NINA.

– Bestanden er i vekst og sprer seg til nye områder. Mange steder er fellingskvotene så store at jaktlagene ikke klarer å ta ut så mye som ønskelig. De har ikke tid, eller fryseren er allerede stappfull. Da hadde det vært bedre om flere fikk slippe til, sier han.

Andersen og andre NINA-forskere har gjennomført en spørreundersøkelse blant snaut 2.000 hjortejegere. Den viser blant annet at mange jegere felte tre eller flere dyr i jaktsesongen i fjor.

– Det er mye, og en klar indikasjon på at det må være plass til langt flere jegere under hjortejakta, sier Andersen.

Mulig inntektskilde
Rapporten viser også at jaktlagene fortsatt er dominert av familie og venner av grunneieren, som har jaktrettighetene.

– Vi ser det blant annet fordi jegerne rapporterte om små eller ingen utgifter til overnatting, sier Andersen.

Et av formålene med undersøkelsen har vært å se på hvordan grunneierne forvalter jaktretten sin. Det er bare et fåtall som skaper næringsaktivitet med utgangspunkt i hjortejakta.

– Hvis vi for eksempel sammenligner med villreinjakt, er det et stort, men lite utnyttet potensial for grunneiere som ønsker å satse på hjortejakt som en kilde til inntekt, sier Andersen.

Tilrettelegging
Bedre tilrettelegging, for eksempel med kjølelager, transport og overnattingsmuligheter, kan bidra til å trekke nye grupper til hjortejakta og dermed også gi inntekter til grunneierne.

Det er grunneierne som sitter med nøkkelen, mener Andersen. Med bedre tilgang og tilrettelegging kan hjortejakt bli interessant også for jegere fra Oslo og Akershus. Hjorten har de siste årene spredd seg fra kjerneområdene på Vestlandet til østlandsfylkene Hedmark, Oppland og Telemark, og det er nå jaktbare bestander flere steder på Østlandet.

– Det er mulig å forvalte jaktrettighetene slik at en ivaretar lokale interesser og samtidig åpner for andre jegere. Det er få av oss som trenger tre-fire hjorteskrotter i fryseren, sier Oddgeir Andersen. (©NTB)