Muligheten er der denne og neste uke, i alle landets 160 Jernia-butikker.
Kjeden gjennomførte samme kampanje i februar. Den ble en stor hit og betød i praksis en massiv utskifting av stekepanner i norske hjem.
– Vi håpet på å samle inn 5000, men fikk inn dobbelt så mange. Hos noen butikker ble det svært mange stekepanner på bakrommet etter hvert som folk leverte inn, sier kategorisjef Ove Sparengen i Jernia.
Pannene kom i alle formater, rene og mindre rene. Med en gjennomsnittsvekt på 1,5 kilo ble det 15 tonn metall til sammen.
– Vi er trolig den butikken som selger flest stekepanner til nordmenn, og vi føler et visst ansvar for å samle inn igjen de gamle. Det er bakgrunnen for at vi nå kjører i gang med en ny innsamling, sier Sparengen.
Alt gjenvinnes
De gamle stekepannene hentes av Norsk Gjenvinning (tidligere Veolia Miljø), som gyver løs på dem.
– Stekepannene kjøres gjennom en såkalt shredder, som er en kvern med store hammere som banker dem i stykker, sier Kjell Abrahamsen hos Norsk Gjenvinning Metall AS.
Magnetisk og ikke-magnetisk metall blir skilt og går tilbake til stål- og aluminiumsindustrien. Det som ikke er metall, blir skilt ut for seg og går til energigjenvinning.
– Hele stekepanna blir gjenvunnet. For eksempel kan en del av sykkelen din ha vært en stekepanne i sitt forrige liv, sier Abrahamsen.
Øk levetiden
Den gamle stekepanna kan byttes inn i et utvalg nye hos Jernia, av merkene Nowo/Woll og Beka.
– En av dem er til og med laget av resirkulert metall, så da kan man si at ringen sluttet, sier Ove Sparengen i Jernia.
Dersom du vil gi den gamle panna et siste forsøk i stedet for å kaste den, har Sparengen et tips.
– Godt renhold er det viktigste du gjør for å beholde stekepanner lenge. Gamle fettrester gjør at belegget mister slippeffekten, som regel midt i panna. Ha i litt vann og Zalo og kok i ti minutter. Prøv så å vaske av det fastbrente belegget med en svampskrubb, sier Sparengen.