Nå må du hive fisken ut i sjøen igjen

Skal du ut på fisketur i sommer, bør du ta med deg målebånd. Fanget fisk som er mindre enn minstemålet, må du nemlig hive overbord igjen.

Fakta om frisetting av fisk

* Slimlaget/huden til fisken kan lett få skader når vi tar på den. Dette er en viktig del av fiskens immunforsvar, og det kan oppstå infeksjoner i etterkant.

* Ryggrad og indre organer kan bli skadet når fisken kommer ut av sin vektløse tilstand i vann. Dette gjelder spesielt for store fisker.

* Slik gjør du: Frigjør fisken fra kroken så skånsomt som mulig mens den fremdeles er i vannet. Det beste er å unngå å løfte den opp i luften, så sant dette kan unngås.

* Hvis man må ta fisken ut av vannet for å løse ut en krok eller lignende, bør man bruke våte hender på fisken og støtte fisken godt mens man løfter den opp. (Kilde: Keno Ferter fra Universitetet i Bergen og Havforskningsinstituttet) (©NTB)

 

Fakta om regler for fritidsfiskere

* Er fisken død eller ikke levedyktig, kan du ta den med hjem og spise den.

* Fiskens måles fra snutespissen til enden av halesporens ytterste stråler.

* Hummer måles fra spissen av pannehornet til bakre kant av midterste svømmelapp. For krabbe gjelder skallets største bredde.

* Mål:

Kveite: 80 centimeter

Breiflabb i garnfiske: 60 centimeter

Torsk: 44 centimeter (Nord for 62 grader nord), 40 centimeter, sør for 62 grader nord

Hyse: 40 centimeter (Nord for 62 grader nord), 31 centimeter (Sør for 62 grader nord)

Hvitting: 32 centimeter

Uer: 32 centimeter

Rødspette: 27 centimeter (i Skagerrak), 29 centimeter (utenom Skagerrak)

Hummer: 25 centimeter

Krabbe: 11 centimeter (svenskegrensen til og med Rogaland) 13 centimeter (nord for Rogaland)

Store kamskjell: 10 centimeter

(Kilde: Fiskeridirektoratet) (©NTB)

 

Mange koser seg med båttur og fisking om sommeren. Få er likevel klar over at det finnes regler for hva, og ikke bare hvor mye, du får lov til å ta opp fra havet.

Fra 1. januar 2010 kom reglene om minstemål på plass og et snaut år senere ble reglene ytterliggere skjerpet

Makrellen fikk leve

På Ormøya i Oslo prøver fire glade kamerater fiskelykken. Svenskene Daniel Adler, Marcus Nordström, Henrik Jönsson og Christoffer Riikonen understreker at de ikke forventer storfangst, men utnytter det fine været til å fiske litt. Faktisk har Nordström fått en fisk allerede.

– Den slapp jeg ut i sjøen igjen. Det var en liten makrell, så liten at den må leve lenger og vokse seg større. Hadde den vært større, kunne vi nok ha spist den til middag, sier han.

Innsikten i norsk fiskeregelverk er ikke stor, men forståelsen for strengere regler er desto større.

– Det er bra at det gjøres tiltak mot utfisking. Sverige sliter med det samme. Det er viktig at småfisk får vokse seg store og gyte, mener Adler.

Umoden fisk

Det er Kystdepartementet enig i. Hovedmålet med minstemålsreglene er ikke å stoppe grådige utenlandske fisketurister, ifølge statssekretær Kristine Gramstad i Fiskeri-og Kystdepartementet.

– Reglene er utformet for fritidsfiske og fisketurisme generelt, ikke spesielt med tanke på utenlandske fisketurister.

Minstemål skal redusere fiskingen av umoden fisk, noe som er viktig for å ivareta den naturlige produksjonen og sikre en bærekraftig forvaltning. Reglene gjelder for hele landet, men det er ulike minstemål tilpasset geografisk betinget biologiske forskjeller, sier hun.

Fisketurister slipper ut

I 2010 fisket turistene 3.335 tonn fisk gjennom den norske turistnæringen som baserer seg på fiske. Hvor mye fritidsfiskerne hentet opp av havet på samme tid, er mer usikkert. I 2004 stod norske fritidsfiskere for 48.000 tonn alene, ifølge Havforskningsinstituttet.Men de besøkende slipper ut så mye som én million torsk, eller 60 prosent av fangsten, tilbake i havet, viser forskning som masterstudenten Keno Ferter fra Universitetet i Bergen har gjort for Havforskningsinstituttet. Om denne fang-og-slipp-praksisen er gunstig avhenger om fisken overlever denne påkjenningen eller ikke.

– Vi aner ikke hvor mange som overlever etter å ha vært på land. Fisk som blir fanget, kan få en rekke skader på blant annet slimlaget. Derfor er det viktig å få på plass retningslinjer for fiskebehandling slik at man får lære hvordan fisken skal slippes ut i sjøen igjen på riktig måte, sier Ferter, som håper på gjøre doktorgradsstudier om overlevelsesraten til den nevnte fisken.

Trenger opplæring

Han mener det er positivt at fiskingen begrenses, men tviler på at myndighetene har tatt eventuelle negative konsekvenser i betraktning ved innføringen av denne typen regler.

– Reglene vil kunne føre til mer fiskeutslipp. Fra før av vet vi at 15-kilosregelen fører til mye fiskeutslipp blant turistene, spesielt i Nord-Norge der fangsten fort blir så stor. Det er som regel torsk, hyse og sei som blir sluppet løs, sier han.

– Trenger vi enda strengere regler for å bevare norsk fiskebestand?

– Så lenge man ikke har bedre kunnskap om turistfiske i Norge, synes jeg det ikke er nødvendig med strengere regler, svarer Ferter. (©NTB)

ElinB.Ovrebo@ntb.no