Stadig flere vil ha varmepumpe

Hver tredje enebolig i Norge har installert varmepumpe, viser en nylig publisert undersøkelse fra SSB.

– Dette er bare starten, mener teknisk utvikler Rune Wee, som også ønsker mer bruk av vind- og solkraft i husholdningene.

Ifølge tall nylig lansert av Statistisk sentralbyrå har bruken av varmepumpe eksplodert her til lands. I utgangen av 2009 hadde 18,5 prosent av alle husstander i Norge montert egen varmepumpe, mens antallet var beskjedne 4 prosent i 2004. Blant eneboliger viser de siste tallene at så mange som 33 prosent har fått installert varmepumpe.

Hovedårsaken til den store økningen i varmepumper skal ha en sammenheng med de økte strømprisene, som historisk sett har vært svært høye siden 2008. Bare mellom 1. kvartal i 2010 og 1. kvartal 2011 har gjennomsnittlig prisøkning på strøm til husholdninger vært på hele 7,4 prosent, melder SSB.

Merker pågangen
Daglig leder i Wee Trading, Rune Wee, selger og videreutvikler varmepumper, solcellepaneler og små kraftstasjoner. Han merker stor interesse for alternative varmekilder for tiden, spesielt med tanke på entreprenørbransjen og nye byggeprosjekter.

– Folk har fått øynene opp for alternativ energi, og prisøkningen på strøm er selvsagt den viktigste faktoren. Med en varmepumpe kan du spare så mye som 50 prosent på strømregningen i løpet av året. Men vi merker også at folk tenker mer miljø og vil bruke mindre fyringsolje i oppvarming av hjemmet, sier Rune Wee.

Sparer mer med sol- og vindkraft
Rapporten fra SSB viser imidlertid at strømbruken ikke nødvendigvis går ned for alle som installerer varmepumpe. Hele 40 prosent øker strømforbruket etter at varmepumpen er skrudd i veggen. Mange husstander øker sitt strømforbruk med bakgrunn i troen på besparinger med varmepumpen, og på grunn av mindre bruk av andre energikilder, så som ved- og oljefyring.

Tenker man smart, finnes det likevel måter å spare strøm selv med økt varmeproduksjon, mener Rune Wee.

– Installerer du stor vanntank og har vannbåren varme i gulvet, finnes det store muligheter for å spare. Selv har vi utviklet et system som både tar varmepumpe, vindkraft og solcelleenergi i bruk for oppvarming av en og samme vanntank. Sol- og vindkraften leveres fra en nyutviklet vindmølle og et solcellepanel som gir DC-strøm, forklarer Rune Wee.

Miljøenergi er fremtiden
Varmepumpen henter energi fra luften, og er en miljøvennlig og smart måte å varme huset på. Med den riktige bruken og tilleggsinstallasjonene kan en vanlig husstand spare så mye som 10 000 kWh i året – en fristende tanke når vi kjenner prisutviklingen på strømmen i et presset marked.

– Varmepumpens effekt varierer jo med utetemperatur og fuktighet, og den fungerer noe bedre i mildere områder. Derfor vil noen ha bedre nytte av varmepumpe enn andre. Jeg anbefaler alle som installerer varmepumpe, til også å bytte til LED-lyspærer, det gir det beste resultatet på strømregningen, sier Rune Wee.

– Det viktigste nå er å tenke alternativt og finne flere miljøvennlige energikilder for store grupper av husstander i årene som kommer. Det vil gi både økonomisk og miljømessig gevinst for alle, avslutter daglig leder i Wee Trading, Rune Wee.