Fotograferer ikke verdisakene

Vi oppfordres til å ta bilder av verdisakene våre. Men syv av ti nordmenn blåser i rådet, viser ny undersøkelse.

69 prosent har aldri tatt bilder av verdisakene sine med tanke på eventuelt forsikringsoppgjør, viser en undersøkelse Synovate har gjort for Falck.

– Det er tydelig at bevisstheten omkring dette er lav hos nordmenn, omtrent som å ta backup av PC-en. Først når det er for sent kommer man på at det hadde vært lurt, sier Ole Morten Ona Ringdal, direktør for privatmarkedet i Falck.

Falck driver ikke bare med bilberging, men har også oppdrag knyttet til den første håndteringen av skader på huset når det har vært brann, innbrudd, eller lignende.

Folk i Midt-Norge er minst aktive med fotoapparatet. Her svarer åtte av ti at de aldri har tatt bilde av verdisakene.

– Jeg må vel tilstå at jeg ikke har tatt bilder selv heller, før helt nylig. Før påskeferien ble imidlertid kameraet hentet fram og verdiene foreviget, sier Ona Ringdal.

Det er også forskjell på aldersgruppene, viser undersøkelsen. Andelen som har tatt bilder stiger med alderen. Men også blant nordmenn over 60 år, er det 57 prosent som aldri har fotografert verdisakene sine.

Krever ikke bilde
I fjor ble det registrert 33 000 innbrudd i norske boliger og hytter, viser tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon. Det var en nedgang på tre prosent fra året før, men en økning på 12 prosent i forhold til 2008.

I tillegg til å fotografere eller filme verdigjenstandene, bør du oppbevare de mest verdifulle av dem i en bankboks, lyder rådet fra forsikringsbransjen.

Men i utgangspunktet er ikke bilde påkrevet for å få erstatning.

– Vi anbefaler folk å ta bilder av sakene sine, ikke først og fremst med tanke på dokumentasjon, men som hjelp til å huske, i tilfelle brann eller annen totalskade. Det er ikke lett å huske etterpå hvor mange bøker, CD-er og lignende, man hadde, sier informasjonsdirektør Jack Frostad i If Skadeforsikring.

I underkant av 1500 boliger brenner i Norge hvert år.

Frostad forteller om skadesaker der huseiere har hatt bilder av boksamlingene sine. Ved å forstørre bildene var det mulig å finne titlene på bøkene, noe som gjorde det lettere å fastsette erstatningssummen.

Gamle foto
– Det er nok et problem for folk å huske å oppdatere bildesamlingen sin, sier Frostad.

I tillegg til de som aldri har tatt bilde, sier åtte prosent at det er mer enn ti år siden verdisakene ble fotografert.

Tilgang på bilder er et ekstra godt hjelpemiddel i forbindelse med tyveri av spesielle verdigjenstander. Politiet kan bruke bildene i etterlysning og oppklaring av tyverier der man ofte ikke kjenner til hvor tyvegodset stammer fra.

– Det er absolutt å anbefale å ha bildesamlingen lagret på et egnet medium i en bankboks. Et godt alternativ er å lagre dem gratis på nettet. Da forsvinner de ikke hvis det brenner, sier informasjonsdirektøren i If.