Halvparten satser på BSU

56 prosent av de under 34 år har en BSU-konto. Det viser undersøkelsen Norsk finansbarometer som er utført av TNS-Gallup.

– Enda flere bør vurdere Boligsparing for ungdom (BSU), mener Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

En BSU-konto kan ha stor betydning både i forhold til å få lån og hvilken lånerente banken tilbyr. Kravet til egenkapital ved boligkjøp har økt. Skattefradrag og gode rentevilkår gjør dessuten BSU til en svært gunstig spareform.

Rekordbeløp i BSU-sparing
De samlede BSU-innskuddene har passert 20 milliarder kroner, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Dette er mer enn noen gang tidligere, og en økning på 15 prosent de siste 12 månedene. Sparebeløpet i BSU-ordningen er betydelig utvidet de siste årene. Dette, sammen med skjerpede krav til egenkapital ved boligkjøp, har bidratt til den sterke innskuddsveksten.

– Sett i sammenheng med Finanstilsynets retningslinjer for boliglån, ville en ytterligere økning av beløpsgrensene i BSU-ordningen gi unge boligkjøpere enda større muligheter til å bygge opp tilstrekkelig egenkapital, sier Neverdal.

Maksimalt årlig sparebeløp er nå 20 000 kroner, mens maksimalt samlet innskudd er 150 000 kroner. Skattefradraget er 20 prosent av det årlige sparebeløpet, forutsatt at en har skattepliktig inntekt. Det betyr at skatten kan kuttes med opp til 4000 kroner i året om ordningen utnyttes maksimalt.

Ferie og skattepenger
– Mange unge mennesker har anledning til å sette av litt av ferie- eller skattepengene til dette. BSU-ordningen er svært fleksibel. Du behøver ikke spare et fast beløp hvert år. Du kan også sette inn penger flere ganger i året så lenge det samlet ikke overstiger maksimalgrensen for skattefradraget, påpeker Neverdal.