Menn hater shabby chic-stilen

Kari og Ola er lite åpne for alternative interiørvalg, de foretrekker klassisk og hvitt. Forøvrig hater menn shabby chic-stilen.

Kari og Ola er lite åpne for alternative interiørvalg. Klassisk, er svaret, hvis nordmenn kan velge hvordan de vil ha det hjemme.

Kvinner er også glade i ”shabby chic”, men gutta kan ikke fordra denne stilen, ifølge en undersøkelse fra anbudstjenesten FINN oppdrag.

35 % av de spurte i undersøkelsen sier de helst vil ha en klassisk interiørstil. Minimalisme er nest mest populært; 18 % sverger til dette. Undersøkelsen fra FINN oppdrag er gjennomført av Norstat blant 1000 respondenter.

Menn hater shabby chic
Både kvinner og menn foretrekker disse stilene. Men en del av kvinnene har også en forkjærlighet for shabby chic. 10 % av kvinnene har dette som en favoritt, noe som gjør denne stilen til den tredje mest populære blant kvinnene.

Menn ønsker derimot shabby chic dit pepper’n gror. Kun 1 % av mennene kunne tenke seg å la nostalgi, rosemønstre og slitte interiørinnslag prege hjemmet sitt.

– Kvinner som går med oppussingsplaner og sliter med å overtale mannen, gjør nok klokt i å droppe shabby chic. Dette er jo også en ganske feminin stil, så det er ikke overraskende at menn foretrekker andre ting. Sjansen for å få gjennomslag hos partneren er større hvis man går for en klassisk eller minimalistisk variant, sier Tine Reuterdahl, markedsdirektør i FINN oppdrag.

Kvinner mest stilsikre
– Samtidig tyder undersøkelsen på at det er flere menn enn kvinner som er usikre på hva slags interiørstil de vil ha. Derfor er det kanskje fortsatt håp for kvinnelige shabby chic-entusiaster, sier hun, og forteller at 23 % av mennene ikke vet hvordan de helst vil ha det hjemme, mot 9 % av kvinnene.

Kitch og stiler med et eksotisk eller overdådig preg er noe av det minst populære, både blant kvinner og menn.

– Menn har trendene på sin side i år, for shabby chic er definitivt på vei ut. Den såkalte country chic-stilen tar mer over. Også denne er rustikk, men mindre romantisk. Industripreget interiør er dessuten hot, samt å blande nytt og gammelt, sier Bjørg Owren, administrerende direktør i IFI (Informasjonskontoret for farge og interiør).

Kremhvitt er yndlingsfargen, farger er mest trendy
På spørsmål om hvilken farge de helst ville malt stueveggen i, foretrekker nesten halvparten kremhvitt; 48 % av kvinner og menn. Kaffetoner er nest mest ettertraktet; 16 % av kvinnene og 12 % av mennene. Tapet kommer på tredjeplass; 6 % av svarene hos begge kjønn. Deretter følger kritthvitt, ifølge 6 % av kvinnene og 4 % av mennene. Farger som blått, grønt og lilla er uinteressant.

– Farger har i flere år vært helt borte fra trendbildet. Noen har vært vågale og malt én vegg i én sterk nyanse. Nå er farger faktisk siste skrik, og de skal pryde alle veggene i et rom, sier Owren. 

Trender nå
• Country chic – rustikt, men mindre feminint og romantisk enn shabby chic
• Industripreg – stramt og funksjonelt, kan gjerne være bruktkupp
• Miks av nytt og gammelt og ulike stilarter
• Tregulv med brede planker, som gir et landlig preg
• Store fliser, gjerne i steinfarger
• Farger på veggene – alt fra mørkere blå- grå- og bruntoner til lysere beige- og gråtoner
• Gardiner – i tekstiler, med sidesjal og fôr