Watt er ute, lyspæren er historie

Watt er ute. Den gode, gamle lyspæren, som vi kjøpte 32 millioner av hvert år, er også historie.

Nå er det lumen som gjelder - og en mengde nye, ukjente lyskilder. Hva skal du velge neste gang du trenger lyspærer til taklampa i stua?

Om et drøyt halvår får du ikke lenger fatt i den velkjente 60 watt’en, og fra september 2012 blir både 40 watt og 25 watt borte fra butikkhyllene.

Allerede i september 2009 forsvant matte lyspærer samt klare pærer på mer enn 100 watt fra markedet og året etter ble klare glødepærer over 75 watt forbudt. En rekke andre, lite energieffektive lyskilder er allerede faset ut eller vil bli det i nær fremtid.

EU bestemmer
Bakgrunnen for utfasingen av de gamle lyskildene er EUs økodesigndirektiv som ble innført i Norge 1. mars i år med den nye Økodesignforskriften.

I EU har reglene allerede vært gjeldende siden 1. september 2009. Forskriften innebærer import- og produksjonsforbud av lyskildene. Hensikten er blant annet å redusere energibruken til elektriske produkter og apparater.

– Lite energieffektive lyspærer skal fases ut av markedet, men det vil i de fleste tilfeller finnes alternative, mer energieffektive lyspærer å få tak i. Forskriften pålegger ikke brukerne å skifte ut gamle løsninger. Når en forbruker ønsker å skifte ut sin gamle løsning, vil økodesignforskriften sikre at de løsningene som finnes på markedet tilfredsstiller minstekrav til energieffektivitet, forklarer Jun Toutain, seniorrådgiver i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

–Økodesignreglene har mye godt i seg på belysningsområdet. De fører til at belysnings-produktene blir mer energieffektive. Økodesignreglene retter seg mot produsenter og importører, så alle belysningsprodukter og lyskilder for bolig vil de neste årene bli mer og mer energieffektive, uten at forbrukerne egentlig trenger å tenke så mye på det. Men når gamle og velkjente produkter blir borte fra markedet må de erstattes av nye, og her vil mange forbrukere ha behov for veiledning, påpeker Tore Strandskog, næringspolitisk direktør i Norsk Teknologi.

Nye produkter
32 millioner lyspærer (glødepærer) har blitt solgt til norske forbrukere hvert år. Nå må vi forholde oss til et helt nytt pæresortiment i butikkene. Der vil vi blant annet finne sparepærer, LED-pærer og nye utgaver av halogenpærer. De nye lyspærene vil ikke lenger ha watt som hovedbenevnelse for ytelse, men i stedet merkes med den reelle lysytelsen oppgitt i lumen. I en overgangsperiode vil vi se at både lumen og watt oppgis, men da bare for å vise hvilken wattstørrelse de nye lyspærene erstatter.

- Det kan være lett å gå seg litt vill. Det er veldig mye nytt å forholde seg til, og det foreligger lite konkret informasjon om de nye produktene. For å finne en god balanse mellom lyskvalitet, komfort, funksjon, energieffektivitet, økonomi og levetid er det viktig å søke hjelp hos fagfolk. Det som egner seg godt i stua er kanskje ikke like vellykket på soverommet. Da kan elektrikeren bistå med gode råd og veiledning, understreker administrerende direktør Petter N. Haug i Lyskultur, Norsk kunnskapssenter for lys.

I følge Lyskultur er det i første omgang sparepærer, halogenpærer og LED-pærer som skal erstatte de vanlige glødepærene. Sparepærene kjenner de fleste godt fra før, mens halogen- og LED-pærer er mer ukjent for mange. Det finnes allerede en del LED produkter på markedet, men det er forventet at denne lyskilden videreutvikles i raskt tempo og at den i løpet av kort tid vil utgjøre en vesentlig andel av erstatningsproduktene for glødepærer.

LED-lys har inntatt markedet, men kvaliteten varierer sterkt. Lysdioder til belysning er et relativt nytt fenomen. Teknologien er ennå under utvikling og derfor er det viktig ikke å kaste seg på første og beste – og billigste – løsning. Det er store kvalitetsforskjeller, og man skal derfor være oppmerksom på hvilke lysdioder man kjøper og sjekke blant annet reell ytelse og energisparing, levetid og lyskvalitet.

Holder ikke det de lover
Tester av ulike erstatningsprodukter for vanlige lyspærer utført i Sverige og Danmark viser at flere produkter ikke holder det de lover i forhold til blant annet levetid, energisparing, fleksibilitet, lyskvalitet og miljøgifter. Det stilles med andre ord større krav om bevissthet i forhold til kvalitet blant forbrukerne. Det viser seg også at mange erstatningsprodukter ikke lar seg dimme.

-Elektroinstallatørene har etter hvert opparbeidet seg god kompetanse på både LED-lys og alternative lyskilder, og følger den rivende utviklingen. Vi råder derfor forbrukerne til å benytte seg av denne kompetansen når de planlegger ny belysning, enten det gjelder et helt nytt anlegg eller det gamle skal byttes ut. Den billigste løsningen kan fort vise seg å bli både lite hensiktsmessig og dyr i det lange løp, påpeker Petter N. Haug. Han legger til at alle erstatningsprodukter skal være energimerket slik vi kjenner det fra blant annet hvitevarer, og de med dårligst merking vil forsvinne fra markedet.

Mer informasjon om lys generelt og lavenergilyskilder finner du her.