Fortsatt rimelig og attraktivt jakt- og fisketilbud

Med mulighet for å tilby 5-dagerskort for småviltjakt og lagsjakt for villrein kan fjellstyrene tilby bedre jakt til flere, fremdeles til svært rimelige priser.

En generell trend er at jegere og fiskere har stadig mindre tid til å utøve sin lidenskap. Dette har ført til et ønske om jaktkort med kortere varighet og større grad av tilrettelegging med for eksempel tilgang til hytter. Med den siste revideringen av forkskrift om jakt og fiske på statsallmenningene gis rom for at fjellstyrene bedre kan tilpasse jaktutøvelsen til jegernes ønsker. Og søknadsfristen nærmer seg…

Nylig ble forskriften som regulerer fjellstyrenes jakt- og fiskeforvaltning revidert. De fleste av bestemmelsene i forskriften videreføres, men den nye forskriften åpner blant annet for at fjellstyrene kan tilby femdagerskort for småviltjakt. Dette fordi få jegere har benyttet alle de syv dagene ukekortet gav mulighet for å jakte i. Med femdagerskort har de fjellstyrene so! m ønsker mulighet til å dele inn perioden med fritt kortsalg i tre femdagersperioder i stedet for to ukeperioder.

Lagjakt på villrein har tidligere også vært mulig, men da kun dersom alle på laget hadde fellingstillatelse. Nytt er muligheten for at inntil tre personer i fellesskap kan jakte på en og samme fellingstillatelse dersom fjellstyret åpner for det. Ordningen har lenge vært etterspurt, og vil gjøre det mye lettere å rekruttere nye jegere til denne populære høyfjellsjakten. Det gis også mulighet for å selge dagskort for jakt på elg og hjort, med en fast pris pr dag og tillegg pr kilo dersom man er heldig og får en elg.

Fornøyde brukere
Fjelloppsyn Kristian Ingdal i Sollia Fjellstyre sier det er ønskelig med økt rekruttering av unge og spreke reinsjegere. Fra Fjelloppsynets side er det derfor gledelig at den nye forskriften legger opp til gode muligheter for opplæringsjakt gjennom bruk av lagjakt. Dette vil gjøre det lettere for unge jegere å få tilgang på villreinjakt i et ellers presset marked. I tillegg er det meget positivt at forskriften åpner for lokale tilpasninger, da statsallmenningene i Norge er veldig forskjellige.

Espen Farstad i Norges Jeger og Fiskerforbund ser også med glede på at det åpnes for en ordning med kjøp av femdagerskort, noe som vil gi flere jegere mulighet til å jakte i de mest attraktive periodene. Likedan ser NJFF positivt på ordningen med lagsjakt for opplæringsjakt på villrein. Rekruttering til storviltjakt er en utfordring flere steder. Vi hilser velkommen denne type tiltak som kan senke terskelen for førstegangs deltagelse i reinsjakta, avslutter Farstad.

Priser og tilrettelegging
Den reviderte forskriften gir også rammer for priser på fjellstyrenes jakt- og fiskekort. Som et eksempel kan prisene på dagskort for fiske økes med til sammen fem kroner totalt de neste fem år. Fjellstyrenes inntekter fra jakt og fiske er et viktig bidrag i fjellstyrenes arbeid innen tilrettelegging, bestandsovervåkning og småvilttaksering.

Fjellstyrene er samlet den største tilbyderen av jakt og fiske i Norge. På 27 mill. daa i Sør- og Midt-Norge forvalter fjellstyrene blant annet all jakt- og fiskerettigheter. Fjelloppsynet er fjellstyrenes ansatte og friluftsfolkets guide og ressursperson i fjellet.

1. april er søknadsfrist for småviltjakt hos de fleste fjellstyrene.