Syltynn månesigd lørdag kveld

Hvis det er klart vær lørdag kveld, kan en usedvanlig tynn månesigd observeres på himmelen.

 

Rundt klokka 18.40 kommer bare 0,7 prosent av månesigden til å være belyst. En så ung nymåne er antakelig ikke observert fra Norge tidligere, ifølge astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Men det blir ikke så lett å se fenomenet denne gangen heller. Det er nødvendig med klar himmel og tørr og fin luft, samt helt fri horisont mot vest.

– Selv om observasjonene byr på utfordringer, kan vi få et temmelig artig skue. Dette er også et fenomen som alle kan se etter, men en liten turkikkert kan gjøre det lettere å finne månen, sier Røed Ødegaard.

På søndag er nymånen fortsatt tynn, men vil være lettere å se. Det kan hende at den mørke delen av månen (nattsiden) også er synlig. Dette skyldes jordskinn, lys som reflekteres fra jorden.

– Om vi hadde stått på månen, ville vi nemlig opplevd en «fulljord». Vi hadde sett den fullt opplyste dagsiden av Jorden, forklarer astronomen.

To uker etter den superslanke utgaven av månen, får vi imidlertid se den største fullmånen på flere år. Lørdag 19. mars er nemlig fullmånen nærmere jorden enn vi får oppleve på fem og et halvt år. (©NTB)