Ryper og skogsfugl liker variasjon

Ryper og skogsfugl liker variasjon i landskapet. Det har forsker Unni Støbet Lande (32) kommet fram til i sin doktorgrad, skriver biopforsk.no på sine sider.

 - Det beste er om skogen forvaltes slik at det blir en mosaikk av forskjellige typer gammel og ung skog. En bør ha fuktige områder som passer for kyllingene om sommeren, pluss egnede spillplasser og skjul for vinteren, forteller Lande.

Lande tok sin doktorgrad ved Sveriges Landbruksuniversitet i Umeå, og har også vært knytta til Høgskolen i Hedmark, Evenstad. Nå arbeider hun med et hjorteprosjekt ved Bioforsk Økologisk på Tingvoll. Bakgrunnen for doktorgraden var blant annet å evaluere overvåkingsmetodene for hønsefugl, og å undersøke hvordan skogsfugljegerne beveger seg i terrenget. Lande har også undersøkt hvordan ulike vegetasjonstyper og landskapselementer påvirker kyllingproduksjonen, og hvor stor tetthet det er av skogsfugl. 

For å gjøre seg kjent med vegetasjonstyper og leveområder for rype deltok hun i feltarbeid til doktorgraden i Vestheia i Setesdal og på Hardangervidda. Dette er områder Unni kjenner godt, siden hun er oppvokst i Bygland i Setesdal og er en svært habil jeger.

Les mer på sidene til bioforsk:

http://www.bioforsk.no/ikbViewer/page/forside/nyhet?p_document_id=83555