Mange drømmer om egen hytte

Mange nordmenn drømmer om egen hytte, og det er også mange nordmenn som kjenner denne drømmen. Og da er det ikke alltid størrelsen og luksusen som bestemmer om hytta skal være en drøm eller ikke.

Hva med hyttetrenden fremover?

Det er mange meninger om hvordan hyttetrenden vil utvikle seg de neste ti årene. For vår del tror vi at mange ønsker:

• Enklere og mindre hytter

• Mindre luksus

• God standard

• Frittliggende hytter

• God tilgang til naturen

• Gjestehytter/anneks for å ta i mot besøk

• Grei adkomst til hytta

 

Det kan være plasseringen – om det er på fjellet eller ved sjøen. For vår egen del har vi en hytte som ligger aldeles for seg selv på Nordmøre i et fantastisk landskap med en utrolig utsikt til sjø og til fjell og vidder.

Det er mange hyttefelt i kommunen hvor vår hytte ligger, og jeg har inntrykk av at folk trives også med mange hyttenaboer rundt seg. Men for vår del synes vi at selve drømmen er å bo på en fredet plett nær sjøen og med ingen andre hyttenaboer enn elgen, hjorten og rådyra. Det er fuglekasser i skogen overalt – og det å våkne til det livet småfuglene skaper er en opplevelse i seg selv. Det må oppleves.

Det er også viktig å kunne utvikle hyttene i forhold til de behov man har. En del av drømmen mange hytteeiere har i løpet av vinteren, er hva man skal ta seg til når våren og sommeren kommer. Det er mye man kan gjøre, men man skal aldri starte opp store og små prosjekter dersom det fører til stress og mas. Da kan det være bedre å engasjere fagfolk til den slags. Men har man ork, lyst og kunnskap, så kan man selvsagt også starte på de store byggearbeidene selv. Men det er mye som må være på plass før man kan ta frem hammer og sag.

Mange bygger på hyttene sine, men det er også mange som heller setter opp små anneks hvor det er soveplasser. Da kan man også skape sine egne tun. Nordmenn elsker tun.

Ellers er det selvsagt greit å kunne holde seg meg egen ved. I de siste årene har det nærmest vært grønn eksplosjon i skogen. Skal man ikke gro igjen, må man derfor frem med motorsaga. Det å jobbe med ved er en hyggelig avveksling – i alle fall for dem som til vanligvis sitter bak sine datamaskiner. God trim er det også. Investerer man i en skikkelig kappsag og i en vedklyver er dette arbeidet bare en lek.

På vår hytte lever vi i harmoni med naturen. Når vi er på hytta, lever vi det gode livet. Gjør noe med hyttedrømmen du også – kjøp deg en hytte.

Det å kunne ha et eget naust, en egen kai, flytebrygge med båt eller båter er for mange den helt store drømmen. Det å kunne dra ut når man selv ønsker for å dra opp sin egen fisk - Da er man virkelig i drømmeriket.

Rundt om i vårt langstrakte land ligger en rekke småbruk som for lengst er nedlagt. Stivbeinte regler med odelsrett – og i noen tilfeller også bopliktskrav – gjør at mange slike steder i dag råtner ned i stedet for at de kunne blitt bevart og tatt vare på for fremtiden. Da kunne de små brukene realisert drømmene til mange mennesker. Slikt skaper også aktivitet og livsgrunnlag for dem som bor fast i de små grender.