Husk fjellvettreglene i vinterferien

Etter at et turfølge døde i Sirdalsheiene, ber Turistforeningen folk om å ta hensyn til forholdene i fjellet, men ikke være redde for å nyte norsk natur.

– Vi vet ikke hva som har skjedd med dette turfølget, så vi kan ikke si noe konkret om den saken, men det er en viktig påminnelse om at det er viktig å forholde seg til fjellvettreglene, sier Anne-Mari Planke i Turistforeningen til NTB. Hun er fagsjef og leder for organisasjonens friluftsavdeling.

Kunnskap og fellesskap
Planke trekker spesielt fram regelen om å vise respekt for vær og værmelding. Med en forholdsvis kald vinter, minner hun om hvor viktig det er å ha respekt for kombinasjonen vind og kulde.

– Er været dårlig, er det bedre å sitte inn og kose seg med fyr på peisen. Ta heller en dag ekstra enn å ta sjanser, er Plankes oppfordring.

Samtidig understreker hun at folk ikke skal være redd for å ferdes i fjellet.

– Generelt er det mange som klarer seg veldig godt, og er man usikker på egne ferdigheter, finnes det mange alternativer. Man kan melde seg på fellesturer eller ta et kurs. Det er aldri for sent å oppdatere og fylle på med ny kunnskap, sier hun og ønsker en trygg vinterferie.

Planlegg og pakk godt
God planlegging gir også bedre trygghet. Sjekk snøforholdene og finn ut om kvistede løyper faktisk er kvistet, lyder Plankes oppfordring. Flere av rutene kvistes først senere i sesongen, gjerne rundt påsketider.

Røde Kors minner også om at det er viktig å pakke med nok ekstratøy, mat og varmt drikke.

– Vi vil at folk skal ha fantastiske opplevelser i naturen og kose seg på tur, og det kan man gjøre hvis man er godt forberedt, sier distriktsrådsleder Jahn Petter Berentsen i Røde Kors Hjelpekorps.