Brunstad 70 år

Når den internasjonale møbelmessen i Stockholm åpner 8. februar 2011, starter samtidig markeringen av Brunstad sitt 70 års jubileum. Sykkylvsbedriften lanserer her hele tre nye sofaer og en godstol.

Det er knyttet stor spenning til lanseringen, for ”at gjera alle til lags” er vanskelig. Dette erfarte Brunstad senest i januar, ved innledningen til jubileumsåret. Godstolen somarbeidsministeren kom i skade for å omtale i lite heldige vendinger tilhører stolserien Delta, en av møbelprodusentens største suksesser gjennom den 70 år lange historien.

Designerne bak den suksessen er Arild Alnes og Helge Taraldsen (MNIL). Serien er produsert siden 1998 og stolen solgt i nær 100 000 eksemplarer. Den er tidligere også kåret til favoritt av kresne lesere i ett av våre største innredningsmagasiner.

Nyheter 2011
På den internasjonale møbelmessen som arrangeres i Stockholm andre uken i februar skal en ny hvilestol og hele tre nye sofamodeller vises for aller første gang. De ansvarlige for produktutvikling og design har jobbet intenst med modellene og er spent før presentasjonen i Stockholm. Møbeldesigner Helge Taraldsen (MNIL) er ansvarlig for godstolen Feel, som er storsatsingen i jubileumsåret: En elegant hvilestol som trinnløst tilpasser seg kroppen; vipp, regulerbar rygg, sving og bevegelig nakkestøtte. Brunstad er kjent for å stå på egne ben; stolt, selvstendig og nyskapende. Så også denne gang: Stolen Feel, må rett og slett føles! Taraldsen er også ansvarlig for sofamodellen Silhuett, med sin særegne form fremstår den både som sofa og skulptur, den tåler godt å stå midt i rommet og bli beundret fra alle kanter. Sofamodellene Air og Bohem er signert designer Arild Alnes (MNIL). Air har ett ungt, tøft og minimalistisk uttrykk, mens Bohem appellerer til alle aldersgrupper, den er stilren, raus, innbydende og svaret på alle drømmer om komfort. Felles for dem alle er god form, funksjon og høy kvalitet.

En jubilant i god form
I jubileumsåret kan bedriften se tilbake på en innholdsrik historie, til tider strevsom, men med positiv utvikling. Også de siste årene har omsetningen vært stabil til tross for finansuroen som har preget markedet. Brunstad omsatte i 2010 for NOK 170 millioner.

Ca 30 prosent av dette utgjør eksport til Sverige og Danmark, med Finland, Storbritannia og Japan som nye lovende markeder.

Ingen suksess uten høyt kvalifiserte medarbeidere
I jubileumsåret er det 130 ansatte i Brunstad AS. Svært mange av dem har lang fartstid, stort sett hvert år overrekkes gullklokker til ansatte med 25 års fartstid, og medaljen som Norges Vel utgir for 30 års trofast tjeneste. De ansatte oppfordres til utdannelse og fagbrev, for det er en krevende produksjonsbedrift. Kolleksjonen har stor bredde, det krever høy kompetanse og svært godt håndverk på de ulike avdelingene hver gang man starter produksjon av nye modeller. Interiørbevisste kunder kan dessuten boltre seg i en innholdsrik meny bestående av et utall varianter; som tekstiler, ulike ben, vanger og antall sitteplasser. Denne skreddersømmen krever både erfaring og solid håndverk.

Innholdsrik suksesshistorie
Tilgang til materialer og kapital tilhørte de største utfordringene når Hjalmar Brunstad etablerte virksomheten i begynnelsen av de vanskelige krigsårene, i 1941. Han startet hjemme i kjelleren, flyttet deretter til bedehuskjelleren og videre til ungdomshuset, før den første egne fabrikkbygningen sto klar i 1947. Den ble også for liten, så i 1968 ble en enda større og mer funksjonell fabrikk ferdigstilt. Med stødig kurs har Helge Brunstad videreført bedriftens suksess, han var bare 23 år gammel da han måtte overta ansvaret etter farens bortgang. Fra en produksjonsorientert industri er møbelprodusenten i dag markeds- og designfokusert. Produksjonen foregår nå i bedriftens to fabrikker; i Sykkylven og på Stranda. Tilgangen til materialer er ikke lenger problematisk. Det store produksjonsmiljøet som er etablert lokalt, gir grunnlag for andre bedrifter. Mange av produsentens underleveranser; som putefyll, plastkomponenter, stålinnlegg og treverk kommer også herfra. Et møbel fra Brunstad består derfor av kortreiste deler, av god norsk kvalitet, fra innerst til ytterst.

Grunnlaget er lagt over tid, siden 1982 har profesjonelle designere vært engasjert i produktutviklingen. Den første designutmerkelsen; Merket for God Design kom allerede i 1985 for møbelserien Avenue. I 2008 ble arbeidet nok engang anerkjent av et kresent fagmiljø, da stolen Sting mottok samme pris.