Slik får du den mest effektive varmepumpen

Det er i dag mye fokus på høye strømpriser og Enova anbefaler blant annet å installere varmepumpe for at man skal få lavere strømregning. For å få en mest mulig effektiv varmepumpe bør man følge rådene fra NOVAP (Norsk Varmepumpeforening).

Varmepumpen må være tilpasset norske forhold

Varmepumpen må være tilpasset Norges kalde klima, det gjelder spesielt luftvarmepumper.

- Be gjerne forhandleren dokumentere at anlegget er beregnet på norske forhold, anbefaler Ingrid Røeggen, informasjonssjef i NOVAP. For å forsikre deg om at varmepumpen er av god kvalitet, kan du velge et merke som du finner på nettsiden www.varmepumpeinfo.no/produktguide

Kjøp varmepumpe av et solid og lokalt firma
Ikke la deg lure av fine brosjyrer og tall over hvor mye man kan spare. Et tilbud med beregninger om forventet besparelser bør komme etter et hjemmebesøk av en forhandler eller montør.

- Du bør kjøpe varmepumpe av et firma som er godkjent av NOVAP og kan dokumentere at de har kompetanse på området, fortsetter Røeggen, og viser til en landsdekkende oversikt på varmepumpeinfo.no/forhandlere Hun advarer også sterkt mot å kjøpe varmepumper for selvmontering. Dette er allerede forbudt i Europa og vil om kort tid også bli forbudt i Norge.

Bruk faglært montør
Varmepumpen må installeres helt korrekt for å fungere optimalt, det er derfor helt essensielt å få varmepumpen montert opp av fagfolk.

- Vi anbefaler at alle varmepumper skal monteres opp av montører som er sertifiserte eller har kuldeteknisk bakgrunn, sier Røeggen. Be gjerne om å få se dokumentasjon som for eksempel installatørbevis fra NOVAP eller en anerkjent importør. Det kan være en fordel å kjøpe både varmepumpen og montering fra samme firma slik at du bare har en aktør å forholde deg til.

Følg råd om vedlikehold og service for varmepumpe
- Generelt så kan det være gunstig å ha service på en varmepumpe hvert 2. år, forteller Røeggen og sier at det kan være en fordel å få anbefalt en serviceavtale fra forhandleren. Forhandleren kan også forklare deg om og eventuelt hva du selv skal gjøre av vedlikehold. Ved riktig vedlikehold og service vil du få maksimal utnyttelse av varmepumpeanlegget både med tanke på ytelse og levetid.

En generell sjekkliste på hva som er viktig å huske på ved kjøp av varmepumpe finner man på nettsiden www.varmepumpeinfo.no/content/sjekkliste-kjoep-av-varmepumpe