1. juli viktig dato for huseiere, foreldre og jegere

Fra 1. juli kommer det en rekke regelendringer som får betydning for din og min lommebok – ikke minst for alle som har hus, barn og våpen.

Endringer fra 1. juli

En rekke regelendringer blir innført fra 1. juli. Her er ti av dem:

1. Krav til låsbart våpenskap

2. Nye byggforskrifter

3. Strengere krav til radonsikring i hus

4. Nye momsregler for kultur og idrett

5. Strengere regler for hedgefond

6. Nye regler for pappaperm

7. Endringer i barneloven

8. Ny varemerkelov

9. Vesentlige endringer i forsikringsvilkårene

10. Sporingsplikt. Fartøyer over 15 meter må oppgi sin posisjon

Fra denne datoen blir det krav om låsbare våpenskap, det innføres nye regler for pappaperm og endringer i barneloven. Det kommer nye byggeregler. Obligatorisk energimerking av hus innføres og det blir påbud om radonsperre i nye hus.

Våpenskap
Det har vært stor oppmerksomhet omkring kravet til sikker oppbevaring av våpen fra 1. juli. Alle som eier ett eller flere skytevåpen må oppbevare hele våpenet, eller en vital del av våpenet, i et godkjent våpenskap.

480.000 jegere står i våpenregisteret. 190.000 jegere løser jegeravgiftskort hvert år. I tillegg kommer andre typer våpen, som pistoler, revolvere og halvautomatiske våpen.

– Vi har ingen oversikt over hvor mange våpenskap som er solgt så langt, men oppmerksomheten rundt dette har vært stor, sier informasjonssjef Espen Farstad i Norges jeger- og fiskerforbund til NTB.

Inntrykket hans er at de aller fleste jegere synes kravet til våpenskap er greit. Sverige har hatt et slikt krav lenge.

– Våpeneiere og jegere er skikkelige i det de holder på med og vil nok følge opp, sier Farstad.

Byggeslurv
Fra 1. juli kommer det også nye byggeforskrifter som betyr en betydelig innskjerpelse for byggebransjen. Omfattende byggeslurv skal det bli slutt på, ifølge kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp). Kommunene kan ilegge gebyrer på opptil 400.000 kroner for brudd på byggereglene. Kravene til ferdigkontroll og ferdigattest skjerpes. Byggefeilene for 10-12 milliarder kroner i året skal bort.

Å bygge uten tillatelse kan bli en kostbar affære etter 1. juli.

Fra 1. juli blir det også obligatorisk energimerking for alle som skal selge eller leie ut en bolig. Et hus skal energimerkes med bokstavskalaen A-G, akkurat som et kjøleskap eller en vaskemaskin.

Fra samme dato kommer det også krav til radonsperre i alle nye bygninger der mennesker oppholder seg. Over 300 mennesker dør hvert år i Norge av lungekreft som en følge av at de har radon i huset.

Gjør det selv!
Direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund sier til NTB at ordningen med energimerking bare er obligatorisk for den som skal selge huset sitt eller leie ut en bolig på mer enn 50 kvadratmeter.

Likevel oppfordrer han alle til å energimerke boligen sin. Hver enkelt kan gjøre dette selv på nettet. En enkel energimerking er unnagjort på under et kvarter. – Når jobben er gjort får du en rapport med forslag til tiltak for å redusere energiforbruket. Det kan være en nyttig øvelse for mange. Men du trenger ingen dyre rådgivere for å få dette til, sier Batta.

Han advarer mot dørselgere og andre som tilbyr energimerking av boligen.

– Ettersom dette er nytt og ukjent for mange, vil det alltids være noen som forsøker å tjene penger på et område der folk er usikre, sier Batta.

Småbarnsforeldre
Småbarnsforeldre som lever atskilt må belage seg på nok en omgang med regelendringer fra 1. juli. Endringene i barneloven gjelder tre viktige områder: Retten kan bestemme delt bosted for barnet når foreldrene er uenige. Sommersamværet utvides fra to til tre uker. Det blir også andre endringer i samværsretten. Dette får konsekvenser for barnebidraget.

Det innføres også en varslingsplikt ved flytting. Begge foreldrene må varsle senest seks uker før flytting når de har inngått en avtale om samvær med barn.

For gifte og samboende kommer det nye regler for pappaperm. Det vil fra 1. juli ikke lenger være krav til at mor må ha arbeidet i minst 50 prosent stilling for at far skal få fedrekvote.

Når både mor og far har rett til foreldrepenger, er 10 uker forbeholdt faren. Loven endres slik at det ikke lenger er et vilkår at moren i opptjeningstiden til foreldrepenger har arbeidet minst 50 prosent stilling.