Beroliger etter algeoppblomstring

Bilder fra den europeiske satellitten Envisat viser at algene blomstrer langs kysten av Sør-Norge. Det kan føre til turkisfarget vann, men gir ingen grunn til frykt for ny algesommer, mener havforsker.

 

Fakta om algeinfo.no

* Algeinfo er et nettsted med ukentlig informasjon fra Havforskningsinstituttet i samarbeid med SINTEF, Fiskeridirektoratet og NIVA.

* Ønsker du informasjon om hvorvidt blåskjell er spiselige eller ikke, anbefales Mattilsynet sin webside eller blåskjelltelefonene 820 33 333.

(Kilde: Havforskningsinstituttet) (©NTB)

– Helt ufarlig for mennesker og dyr, sier Lars Johan Naustvoll ved Havforskningsinstituttet.

Norsk Romsenter har lagt satellittbilder ut på sin nettside, som viser et grønt bånd av kalkflagellater, en spesiell type planteplankton.

Et bilde fra 3. mai viser et bånd som går langs hele kysten av Sør-Norge, fra Nord-Jæren i Rogaland langs kysten av Sørlandet til spissen av Nord-Jylland i Danmark. Bilder tatt 26. mai viser et lignende bånd utenfor kysten av Sør-Norge.

– Vi kan jo aldri vite, men siden det dreier seg om kalkflagellater, eller kalkalger, om man vil, kan jeg berolige. Vi har ikke registrert alarmerende høye konsentrasjoner av mikromasse i fjordene de siste dagene, sier forsker Lars Johan til NTB.

Helt ufarlig

Ifølge Naustvoll er det her snakk om kalkalgen Emiliania, en art som er vanlig i Nordsjøen og Skagerrak og som ofte kommer med finværet i juni/juli. Nå er den altså litt tidlig ute.

– Dette er helt ufarlig for både dyr og mennesker. Folk flest reagerer på at det ikke er så fristende å bade, men det er grunn til å berolige – ingen fare. Det eneste dette fører til er kraftig redusert sikt, ned til 30 cm. Denne type alger gir turkisfarget vann når den danner oppblomstringer med høy tetthet. Du kan uten problemer spise fisken og behøver ikke frykte allergiske reaksjoner, sier forskeren.

Denne algen er heller ingen trussel mot oppdrettsnæringen.

– Siden fisken er avhengig av sikt for å jage mat, trekker den bare litt ned i merdene, sier forskeren, som opplyser at oppblomstringen kan vare fra to dager til flere uker, på det meste noen måneder.

Skadelige algeoppblomstringer forekommer med jevne mellomrom. Sist vi var utsatt for det var i 2006.

Miljøvaktbikkja

– Det har ikke vært noen spesielle hendelser i vinter som tilsier at vi skal få en unormal HYPERLINK «http://algeinfo.imr.no/» algeblomstring i sommer, men det er jo umulig å forutsi naturen, sier seniorforsker Kari Sørensen i NIVA, Norsk institutt for vannforskning, romsenter.no.

Utslipp av stoffer som kan fungere som næring for algene, eller flom med mye avrenning, kan gi økt algeblomstring langs kysten.

Spesielt for oppdrettsnæringen er det viktig å vite når det er blomstring av alger som er potensielt giftige eller skadelige på andre måter.

Algene er avbildet av MERIS-instrumentet om bord i Envisat, den europeiske romorganisasjonen ESAs store jordobservasjonssatellitt med kallenavnet «Miljøvaktbikkja i verdensrommet».

Siden oppskytingen i februar 2002 har døgnkontinuerlige data fra Envisat blitt brukt i alt fra overvåking av jordskjelvområder til å se utbredelsen av is rundt polene og ved isbreer