Dugnad på kjøkkenet

Det tradisjonelle middagsselskapet er i ferd med å bli en ekte dugnadsøkt. Fire av ti involverer mer enn gjerne middagsgjestene i matlagingen.

Det er på kjøkkenet selskapet egentlig står, viser en landsomfattende undersøkelse gjennomført for hvitevareselskapet Electrolux.

Skal man i middagsselskap i Norge må en forberede seg på å bidra. Gamle tradisjoner med vertskap som frenetisk koker og braser på kjøkkenet, mens gjestene konverserer i finstuen, er i ferd med å gli over i historiebøkene. Nå ikles gjestene forklær og forskjærskniver og settes i arbeid på kjøkkenet. Dermed har kjøkkenet blitt et viktig sosialt samlingspunkt i mange norske hjem.

– Det er flere årsaker til denne trenden. Mange har pusset opp kjøkkenet sitt og er oppriktig stolte av å vise det frem. Ny teknologi skal gjerne demonstreres for gjestene og tidligere vegger mellom kjøkken og øvrige rom i huset er kanskje fjernet. Dermed blir kjøkkenet et like naturlig samlingssted som for eksempel stuen, sier markedssjef Lene Holtan i Electrolux.

Undersøkelsen som er landsomfattende viser at nesten halvparten av nordmenn under 40 år overlater deler av ansvaret for matlagingen til sine gjester. Spesielt i den yngste aldersgruppens ser dette ut til å være spesielt fremtredende. Trenden er, kanskje litt overraskende, like vanlig i urbane strøk som i distrikts- Norge.

Nordmenn ser også ut til å trives med selskapeligheter hjemme. Seks av ti oppgir at de har middagsgjester månedlig, mens en av ti inviterer gjester til middag hver uke.

I dag er mange kjøkken utrustet med høyteknologiske løsninger og hjelpemidler som har gitt den mest håpløse amatørkokk langt bedre rammevilkår for å lykkes på kjøkkenet. I følge undersøkelsen oppgir nesten 60 prosent at nye teknologiske hjelpemidler har gjort det lettere å lykkes med matlagingen. Ny teknologi ser ut til å ha størst innvirkning på kokkeferdighetene til de yngste aldersgruppene.

– Det er nok langt morsommere å invitere til dugnadsselskap på et moderne kjøkken sier Holtan og legger til;

– På enkelte ovner kan man for eksempel forhåndsprogrammere hvordan biffen skal stekes. Varmekontrollerende sensorer sørger for at biffen stekes etter gitte kriterier. Ovnene har gjerne et eget varslingssystem som sier fra når maten er ferdig. På denne måten har matlagingen på moderne kjøkken blitt både enklere, mindre tidkrevende og mer inkluderende enn tidligere.

Kjøkkenet har gått fra å være et isolert og avskjermet rom i huset, tradisjonelt forbeholdt kvinner, til å bli hjemmets nye nav og underholdningsarena. En omfattende europeisk studie fra Electrolux, hvor 11000 forbrukere har blitt spurt, viser at mange er stolt av kjøkkenet sitt og gjerne benytter rommet til mye annet enn bare tradisjonell matlaging.

Kjøkkenet er også det rommet nordmenn er mest stolte av å vise frem, etter stuen.

Den landsrepresentative undersøkelsen ble gjennomført 3.februar 2010 og 1012 personer ble spurt over telefon.