En av fire vasker aldri huset utvendig

Men er det så farlig da? Ja, mener ekspertene.

– Mer sur nedbør og fuktigere klima gjør utvendig husvask stadig viktigere. Du bør faktisk vaske så ofte som en gang i året, sier malingssjef John Terje Kjelsrud i Jernia.

Poenget er ikke nødvendigvis å ha det reneste huset i gata, men å motvirke angrep fra sopp.

– Forurensing, og for eksempel pollen, kan skape grobunn for svertesopp og andre overflatesopper. Soppvekst svekker overflatebehandlingen og øker sjansen for fukt- og råteskader, sier Kjelsrud.

Få vasker ofte
I en undersøkelse fra Jotun svarer 27 prosent at de ikke vasker huset i det hele tatt. 17 prosent sier at de vasker sjeldnere enn hvert femte år. Bare 14 prosent følger anbefalingen om å vaske hvert år.

– Svarene omfatter ikke vask som forberedelse til maling eller beising, så hyppigheten er nok litt større enn svarene antyder. Men de færreste maler jo huset sitt hvert år, så svarene viser klart at mange ikke bryr seg mye om husvask, sier produktsjef Marius Withbro-Svendsen i Jotun.

– Vi vasker bilen regelmessig, både for utseendet og holdbarhetens skyld. Da er det pussig at vi har en annen holdning til huset, som er en mye større investering enn bilen. Hadde folk vært klar over hvilken risiko manglende utvendig husvask medfører, ikke minst i form av økte vedlikeholdskostnader, ville nok langt flere ha satt av et par timer til dette hvert år, sier Withbro-Svendsen.

Ikke høytrykk
Du rekker fint å vaske huset i løpet av en dag, mener Jernias malingssjef. Spesialvaskemiddel beregnet på husvask blandes med vann og sprayes på med en trykksprøyte.

– Husk å sprøyte vaskemiddelet på nedenfra og oppover, det gir best resultat. La middelet virke i opptil 20 minutter før du spyler det av med hageslange. Også dette skal gjøres nedenfra og oppover. På en sommervarm dag kan du la virketiden være noe kortere, sier John Terje Kjelsrud i Jernia.

Du skal ikke bruke høytrykksspyler.

– Er flatene veldig skitne, kan du i tillegg bruke en vaskekost, gjerne med forlengerskaft, sier han.