I pakt med innredningen

Luft/luft varmepumper som kan få selv et estetisk kvinnehjerte til å pumpe i ren fryd har det ikke vært enkelt å finne. Nå har varmepumpeprodusenten Daikin gjort noe med dette. Navnet er Emura.

- Når det skal kjøpes inn luft/luft varmepumper er det blant dem som påvirker kjøpet 49 prosent kvinner, forteller administrerende direktør Erik Dahl hos Daikins norske representant, Friganor. Dette er noe Daikin har tatt meget alvorlig, og derfor har de tatt et kraftig designgrep og fått gjort både design og utvikling så nær som markedet som mulig. Nærmere bestemt i Tyskland og Belgia.

Faktisk har Daikin Emura, som denne nye luft/luft varmepumpen heter, allerede fått to designpriser. En 2010 iF Product Design Award og en hederlig omtale i den svært så anerkjente Red Dot produktdesignkonkurransen.

- Daikin Emura kommer ikke en gang til å bli solgt i Japan, Daikins hjemland, fortsetter Dahl. Emura er for europeere, og den er da også Eurovent sertifisert. Dermed er den pr. definisjon kvalitetsmessig i europeisk toppklasse, og har faktisk blitt konstruert basert på innspill fra nettopp europeiske kunders behov, inkludert norske.

Flinke til å lytte
Erik Dahl legger ikke skjul på at japanske Daikin er svært flinke til å lytte til selv et så lite marked som det norske når det gjelder design, konstruksjon og funksjonalitet. Mye tyder på at det er derfor Emura kan leveres i både kritthvitt farge og i aluminiumutførelse, for å nevne to eksempler. Ett annet er at fjernkontrollen nå er helt usedvanlig enkel å betjene. Dahl har flere ganger sett innspill fra Friganor bli reflektert i modeller som senere kommer ut på markedet.

Eurovent er en sammenslutning av Europas seriøse aktører innen varme og kjøling, og samtidig sertifiseringsorgan for å sikre at bransjen beholder sin troverdighet. Det vil ikke bare kundene, men også alle bransjens aktører tjene på.

Det er innedelen, den som påvirker det visuelle bomiljøet som har fått den nye designen fra Design 3 studioet i Hamburg.

COP og dBA sentrale begrep
Selv om de ikke har noe direkte med design å gjøre peker Erik Dahl videre på to begrep som man bør lære seg like godt først som sist om man for alvor vil forstå mulighetene med luft/luft varmepumper. Men han peker samtidig på at man må forsikre seg om at tallene, spesielt gjelder dette COP, er gjennomsnittstall for sesongen. Ikke bare tall som er registrert under de mest gunstige forhold. I denne sammenheng er det også viktig å lese tester etc. med et våkent blikk, slik at man er helt sikker på at det testede produktet er identisk med det man vurderer å kjøpe.

COP og dBA omhandler henholdsvis virkningsgrad og støy. Får du eksempelvis ut fire kWh varmeeffekt med en innsats på en kWh strøm er COP=4. Det skulle med dette gi seg selv hvor viktig det er å se på COP tallet for å finne den mest effektive luft/luft varmepumpen. Når det gjelder dB så handler det om et mer subjektivt begrep, den hørte/følte lyden. Hva man faktisk gjør er å bruke et såkalt A filter som tar hensyn til hva menneskeøret rent faktisk hører. Derav dBA.