Unngå påskeinnbrudd

Påsken er høytid for innbrudd, med en økning på 25 prosent fra ellers i året. Her er tips for å få tyvene til å styre unna din bolig.

Politiets råd er

Noen enkle tiltak kan du redusere risikoen for innbrudd. Ta motet fra tyven - tidsbruk og støy er tyvens største fare.

Tenk som tyven – finn boligens svake punkter. Vinningsforbrytere forbereder seg ofte før de slår til. De går gjerne flere runder i nabolaget for å merke seg hvilke hus som virker forlatte. Å motarbeide dette inntrykket kan derfor lønne seg. Bruk gjerne noen kroner på å installere forsikringsgodkjente låser på alle ytterdører og utsatte vinduer.

 

Hvis kjellerdør, bakdør eller terrassedør er dårligere sikret enn hoveddøren, oppdager tyven det raskt. En vanlig åpningssperre som holder vinduet på gløtt er svært enkel å bryte opp utenfra. Det samme gjelder gammeldagse smekklåser.

Når du reiser bort•La lys og radio stå på, gjerne i kombinasjon med tidsbryter. Ikke forlat hjemmet mørkelagt og med gardinene trukket for.

•Ikke la blomstene visne i vinduskarmene, unngå at søppelkassen er helt tom og ikke la posten hope seg opp.

•Få gresset slått når du er borte, og noen til å måke snø på vinteren. Samarbeid med naboer og sørg for tilsyn av boligen når du er borte.

•Viderekoble hustelefonen.

•Lukk og lås den tomme garasjen.

Flere tiltak mot innbrudd•Ikke oppbevar verktøy/redskap/stiger lett tilgjengelig.

•Sett opp sensorstyrt utelampe som slår seg på/av ved bevegelse.

•Ytterdører bør ha to låser. Minst en av dem bør være FG-godkjent.

•Monter FG-godkjent lås på utsatte vinduer og sikre glasslistene med enveisskruer.

•Dørkarmer og hengsler bør være forsterket med beslag.

•Utsatte kjellervinduer bør sikres med innvendig gitter, så sant det ikke er rømningsvei ved eventuelt branntilfelle.

•Merk, fotografer og registrer dine eiendeler. Det er vanskelig å huske alt man eier. Har du hatt innbrudd, er det til stor hjelp å ha fotografier eller videofilm av eiendelene. Oppbevar verdisaker i bankboks.

•Monter et FG-godkjent brannskap.

•Installer FG-godkjent alarm tilknyttet alarmsentral. Etter montasje, merk tydelig på dører og vinduer at boligen er sikret med alarm. Ikke glem at den fysiske beskyttelsen er den grunnleggende sikringen. Når alarmen går, har skaden allerede skjedd.

 

Statistikk fra forsikringsselskapene viser at det er en gjennomsnittlig innbruddsøkning på 25 prosent per dag i påsken i forhold til resten av året. Påsketyvene tar seg gjerne også god tid hvis de vet eierne er borte på ferie, noe som kan føre til at hele huset er endevendt og alle verdisaker fjernet.

- Dersom man skal på ferie er det visse forhåndsregler man bør ta, sier informasjonssjef i Securitas Direct, Sanna Emtinger. Sikkerhetsselskapet laget ti tips for å unngå innbrudd. Her finner man tradisjonelle tips som å unngå full postkasse og installering av alarm, men også mer tidsaktuelle råd om å ikke annonsere ferier på Facebook og andre sosiale medier.

Sikre boligen din

Hvert døgn skjer det i gjennomsnitt 65 tyverier og innbrudd i norske boliger, og et tomt og forlatt hus er ekstra fristende for uærlige sjeler. Securitas Direct har ti tips til deg som skal reise på ferie i påska.

Ikke annonser ferieplanene

Unngå å fortelle at du er bortreist på Facebook eller andre sosiale nettmedier. Det finnes også eksempler på folk som har fortalt om ferieplanene i avisa og deretter fått innbrudd.

Unngå full postkasse

Stopp eller omadresser posten og avisen mens du er på ferie. Posten kan du stoppe eller omadressere ved å ringe 81000710, ved å gå inn på www.posten.no, eller ved å fylle ut en blankett på ditt lokale postkontor. Husk å merke feriepostkassen din tydelig dersom du bestiller ettersending av post og aviser.

Viderekoble telefonen

Mange tyver ringer på forhånd for å sjekke om huset står tomt. Ikke sett på telefonsvareren med beskjed om at du er på ferie. Sett i stedet over telefonen til mobilen, dit du reiser, eller til en bekjent.

Fyll søppelkassen

En tom søppelkasse viser at du ikke er hjemme. Be naboen om å sette pose i stativet og kaste litt søppel i søppelkassen.

Fjern verdisaker

Ikke la sølvtøy, smykker, fotoutstyr, penger og andre lett omsettelige verdigjenstander ligge i huset. Verdifulle gjenstander bør oppbevares i bankboks. Husk å oppbevare bildene på et innbruddssikkert sted.

Lat som du er hjemme

Sett gjerne kaffekoppen igjen på bordet når du drar, la noen klesplagg eller leker ligge henslengt. Ikke trekk for gardinene eller la blomstene stå og visne i vinduskarmen. Et enkelt tidsur kan slå av og på lys og kanskje en radio mens du er borte.

Innstaller alarm

Det viktigste sikkerhetstiltaket du kan gjøre er å montere alarm. Hus med innbruddsalarm utsettes svært sjelden for innbrudd. Alarmen bør være tilknyttet en alarmsentral.

Dør og dørlåser

Halvparten av alle tyver kommer seg inn i huset gjennom dører. Monter doble forsikringsgodkjente låser på alle ytterdører, kjeller- og verandadører. Undersøk om dørkarmen er godt nok oppkilet og om det er mulig å bende karm og stenderverk til side og åpne døren. Enkle bakkantbeslag bør monteres på dører som er hengslet på yttersiden.

Allier deg med naboen

Gode naboer passer på huset for hverandre når de drar på ferie. 

Forsiktig med nøkler

Ikke skriv navn eller adresse på nøklene og gjem nøklene på "et lurt sted". 

Fakta om innbrudd

Over halvparten av alle innbrudd skjer på dagtid.

Ti sekunder er alt som skal til for å forsere en usikret dør eller vindu.

Må tyvene bruke 60 sekunder eller mer for å komme seg inn, tar det ofte motet fra dem - særlig hvis de må lage støy.

Baksiden av huset forseres oftere enn forsiden.

Tyvene unngår hus med tydelig skiltet alarm koblet til sentral

 Ting å sjekke når du kommer fram til hytta/ferieboligen:

Sjekk om røykvarsleren (e) virker. Bytt batteri om det er lenge siden dere var der sist.

Bruk levende lys kun under tilsyn av voksne.

Slå av elektriske apparater om natten.

Bruk flyttbare elektriske ovner med varsomhet.

Kontroller at brannslokkingsutstyr er lett tilgjengelig og fungerer.