Supersmart mot vannlekkasjer

Waterguard og OSO lanserer en løsning hvor lekkasjesikring og varmtvannsbereder er integrert i et produkt – Waterguard system OSO Supersmart.

I fjor kostet 70.000 uforutsette vannskader nesten 3 milliarder kroner. I tillegg kommer alle skadene som ikke dekkes av forsikringsselskapene. Fra 1. juli kommer nye forskrifter om automatiske lekkasjestoppere i nye bygg.

Dersom det oppstår en lekkasje fra oppvaskmaskin, kaffemaskin, kjøleskap med ismaskin eller annet utstyr tilkoplet vann, vil trådløse detektorer i Waterguard system OSO Supersmart straks sende et radiosignal til styringsenheten. Den stenger straks hovedinntaket for vann. Om ønskelig varsles også vaktselskapet.

– Dette er en verdensnyhet. Ingen andre kan levere en integrert løsning som både sikrer mot lekkasjer fra tilkoplet utstyr, hindrer legionella og i tillegg sparer strøm, sier daglig leder Haakon Munkejord i Waterguard.

– I tillegg til at den stenger vannet når den mottar lekkasjevarsel, har styringsenheten en rekke smarte funksjoner. Flere av funksjonene er utviklet med tanke på miljøet. Fra styringsenheten kan varmtvannsberederen settes i feriemodus med en vanntemperatur på ned til fem grader. Systemet sørger også for varmtvann tre ganger så raskt som normalt uten at strømforbruket øker. I tillegg kan enøk-gevinsten være på opptil 48 prosent, sier Munkejord.

Anti-legionellafunksjonen sørger for at vannet varmes opp til 75 grader en gang i uken slik at fremveksten av legionella stanses. Alle funksjonene i produktet styres fra Waterguards styringsenhet.

Forsikringsselskapene har allerede begynt å kreve at for eksempel kjøleskap, kaffe- og isbitmaskiner og lignende utstyr tilkoplet vann skal ha automatisk avstenging med følere i det aktuelle området. Waterguard leverer en rekke løsninger med automatisk avstengning for ettermontering i eksisterende anlegg. Waterguard system OSO Supersmart egner seg spesielt godt ved nybygg og ved utskifting av eldre varmtvannsberedere. Med dette nye systemet vil de tilfredsstille framtidens byggekrav og forsikringsselskapenes nye krav til skadeforebygging.

I grunnpakken til Waterguard system OSO Supersmart følger det med tre trådløse sensorer og en magnetventil som monteres på hovedledningen, men det kan koples til så mange trådløse sensorer det er behov for. De trådløse sensorene bør plasseres slik at de dekker alle områder hvor det står utstyr tilkoplet vann.

Styringssentralen og varmtvannsberederen har felles tilkobling til strøm.

Waterguard system OSO Supersmart er i handelen fra februar 2010.