Sykkeltyveriene øker igjen

I fjor økte antall politianmeldte sykkeltyverier med 16,2 prosent. Det viser ferske tall fra politiet. I 2009 ble i alt 15 115 sykler meldt stjålet, mot 13 011 året før.

– Det betyr at en langvarig positiv trend har snudd. Antallet anmeldte sykkeltyverier har gått ned i mange år på rad, sier Geir Kamsvåg i Falck Sykkelregister.

Han tror en del av forklaringen kan være at folk legger stadig mer penger i sykkelkjøpet.

– Sykkelsporten har eksplodert i Norge de siste årene. Det selges vesentlig dyrere sykler, noe vi også ser av at gjennomsnittsverdien på syklene i sykkelregisteret øker. Samtidig vet vi at organiserte utenlandske bander er blitt mer aktive i Norge. Dyre sykler er lette å omsette svart, sier Kamsvåg.

I november ble for eksempel tre polske menn stoppet i Tärnaby i Sverige, med bilen full av dekk og sykler. Tre av syklene var registrert i Falck Sykkelregister og meldt stjålet.

Enklere å anmelde

En stor andel av sykkeltyveriene blir trolig aldri anmeldt. En medvirkende årsak til oppgangen i anmeldte tyverier kan også være at det i fjor ble mulig å anmelde sykkeltyverier på politiet.no.

– Sykkeltyverier er en type kriminalitet som er i grenselandet for hva folk anmelder. At dette nå har blitt lettere, kan derfor ha spilt inn, sier seksjonssjef Erling Børstad i Politidirektoratet.

Men også han tror utenlandske bander er en mulig forklaring på oppgangen. Blant annet fordi annen vinningskriminalitet også øker. Anmeldelser av grovt tyveri fra villa økte 13,8 prosent i fjor, fra butikk 13,4 prosent.

– Dette er en type kriminalitet som i økende grad begås av målrettete, profesjonelle tyver, ofte fra Øst-Europa, sier Børstad.

FG-lås

Melder du sykkelen inn i Falck Sykkelregister, gir de fleste forsikringsselskap inntil 50 prosent avslag på egenandelen. Registreringen gjør at sykkelen lett kan spores tilbake til eieren.

– Et godt tips til kommende sykkelsesong er å skaffe deg en såkalt FG-godkjent lås, som er så å si umulige å klippe over for en tyv. De koster fra 500-600 kroner og oppover, men det kan være en god investering hvis sykkelen koster mange tusen, sier Geir Kamsvåg i Falck.

Dersom du syns det blir for mye å betale for en lås i forhold til verdien på sykkelen, kan du sikre deg på andre måter.

– Tyven ser etter muligheter. Bruker du for eksempel to låser i stedet for én, blir den mindre attraktiv. Andre gode tips er å låse sykkelen fast i noe, ta med seg sykkelsetet og låse fast bakhjulet i stedet for forhjulet, sier Kamsvåg.